Növények föld nélkül?

Lehet otthon szobanövényeket, fűszernövényeket föld nélkül tartani? A válasz IGEN. A módszer a hidrokultúrás vagy hidropóniás termesztés.

A hidrokultúra lényege, hogy a növényeket talaj nélkül, oldott tápanyagokat tartalmazó vízben kel nevelni, ahol gyökérzetük a tápoldatotos vízbe ér. Az aeropónia a hidropónia továbbfejlesztett változata. Ebben az esetben a gyökérzet olyan légkamrába lóg, amelybe esszenciális tápanyagokat tartalmazó vizet porlasztanak be.

hidrokutúrás salátanevelés

Hidrokutúrás salátanevelés. A növény egy speciális műanyag cserépben fejlődik, gyökere belenőnek a cserép nyílásain át a keringetett tápoldatos vízbe.

A hidrokultúra általánosan alkalmazott az üvegházi növénytermesztésben. Vágott virágot, zöldséget termesztenek föld nélkül ott, ahol a cél a nagyobb hozam elérése. Hollandiában a talaj nélküli, precíziós termesztés a teljes hajtatófelület több mint 90%-án folyik.

A hidrokultúrás rendszer otthoni változatának előnyei, hogy

  • elkerülöd az öntözés okozta talajtömörödést,
  • elkerülöd a túlöntözést,
  • elkerülöd az öntözővízből a talajfelszínére kirakodó elsósodást,
  • elkerülöd az átültetést.
  • elkerülöd a kártevőket.
  • Nem piszkol.
növénynevelő hidrokultúra

Házi növénynevelő hidrokultúra. Egy lezárható műanyag tartály fedélen vágott nyílásba illesztik a speciális cserepet. Az edénybe helyezett szivacs közepébe kerül a csíráztatásra szánt mag. A szivacs körüli üres teret agyag granulátummal töltik fel. Mind a cserép, mind az agyag granulátum megvásárolható. A cserepek tápoldatos vízbe lógnak.

A hidrokultúrás házi növényneveléshez nagy segítség az előre összeállított növénynevelő eszköz, amely tartalmazza a tápoldatot, az ültetőközeget, sőt a növénynevelő LED lámpát is.

Kertlap Kertészeti Webáruházban is vásárolhatsz LED növénynevelő izzókat, amelyek E27-es menetüknek köszönhetően egyszerűen becsavarhatók egy normál foglalatba.

Így lehetőség van télen is levélzöldséget, fűszernövényeket (pl. bazsalikom) termeszteni. A dizájnos, miniatürizált hidrokultúrás rendszer megjelent a háziasszonyok konyhaasztalán, vagy a nappaliban.

Ezek a hidrokultúrás rendszerek egyszerűvé teszik a hidrokultúrás növénynevelést. A tartályt tápanyagtartalmú vízzel kell feltölteni. A hidrokultúrás növény magja megfelelő méretű szivacsban csíráztatható. A szivacsot a tartályt fedő tálca nyílásaiba illesztve a víz szabadon eljut a maghoz, illetve a csírázás után a fejlődő gyökerekhez. A csírázásig a tartály egy tetővel lefedhető. A csírázáshoz szükséges idő 2-10 nap. A csírázás megindulása után a fedőt le kell venni, a világítást be kell kapcsolni. Be lehet állítani az automatikus ki- és bekapcsolást a nappalok és éjszakák váltakozásának megfelelően (Figyelembe véve, hogy az adott növénynek milyenek az igényei.). Alkalmanként a tápoldatos vizet pótolni kell. Ahogy a növények nőnek, sok esetben az állványhoz rögzített lLED lámpa magassága állítható.

növenynevelő

Szobanövényeknek adhatók a sima virágtápok normál hígításban pl. (Vitaflora), zöldségek, szoba- és balkonnövények számára AGRO CS (Cererit Hobby) tápoldat, fűszernövények számára Flowers® Fûszernövények Tápoldat. Ajánlhatók továbbá bio oldattrágyák (pl. Biobizz tápoldatok).

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*