November közepe, lassan szedheted a datolyaszilvát

A datolyaszilva azok közé a szubtrópusi gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek kiemelkedő élettani jelentőséget tulajdonítanak. A hobbikertészek egyik kedvence.

Az ébenfafélék (Ebenaceae) családjába tartozó datolyaszilvákat (Diospyros sp.) Kína, Korea, Törökország, Itália, Brazília meleg éghajlatú régióiban termesztik. Gyakran kivadult. Bár Európa nem tartozik a jelentős termesztők közé, a fogyasztók figyelme egyre inkább a datolyaszilva felé fordul egészségre gyakorolt pozitív hatásainak köszönhetően. Gyümölcséért termesztett fajai közül az ázsiai datolyaszilva Diospyros kaki a legkedveltebb faj.

datolyaszilva őszi lombszíne

Datolyaszilva őszi lombszíne.

A datolyaszilva közepes növekedési erélyű, idővel 12 méter magas, 7 méter széles fává terebélyesedik. Levelei bőrneműek. Őszi lombja mutatós narancssárgára vagy sárgára színeződik. Magas díszértékű kultúrnövény, szülője a D. roburghii. Fajtától függően kétlaki vagy egylaki. Május végén virágzik. 3-6 éves korában fordul termőre. Vannak meddő fajták, amelyek mag nélküli gyümölcsöt érlelnek.

lombhullás után fán maradt datolyaszilva

Lombhullás után fán maradt datolya-szilva.

A termés ősszel a lombját vesztett fán marad. Sokszor az első fagyok után szüretelik. Gyümölcse kerekded, vagy lapított, átmérőjük 7-8 cm, de a “Fuyu” japán fajta gyümölcse teniszlabda méretű. Az érett termés színe fajtától függően sárgától a narancsvörösig változik. Utóérő. Héja ehető. Mégis evés előtt általában meghámozzák, magját, ha van, eltávolítják.

'Fuyu' datolyaszilva

‘Fuyu’ datolyaszilva

A megszotyósodott termés kevésbé, az éretlen termés gazdag tannin tartalma miatt székfogó hatású, . A japán  ‘Hachiya’ fajtát adsztringens hatása miatt termesztik. Az édesebb változatok adsztringens hatása csekélyebb. Ezek ropogós állapotban már fogyaszthatók. Ilyen például a szintén japán ‘Fuyu’. Az izraeli ’Sharon’ fajta mag nélküli, tannin tartalma alacsony, íze  kevésbé „vad”.

A termés A- és C-vitaminban, káliumban gazdag. A gyümölcs tápértékét tovább növelik a benne található karotin származékok, zeaxantin, lutein. Nem csak frissen fogyasztható, hanem készül belőle fagylalt és dzsem is. Több helyen aszalják, függesztve szárítják, és édes snack-ként fogyasztják.

száritott datolyaszilva

Száritott datolyaszilva

Gyógynövényként fogyasztott termésével kapcsolatban már szóba került székfogó hatása. Ezen kívül a népgyógyászat lázcsökkentőként, érett gyümölcsének levét vérnyomás csökkentőként, a gyümölcs szárából készült teáját pedig köhögéscsillapítóként használja.

A datolyaszilva többhasznúságát ehető terméseinek, nagy árnyékadó képességének, mutatós lombjának köszönheti. További előnyös tulajdonságai: hosszú életű, remek fészkelőhely, nincsenek kártevői, ellenálló.

A datolyaszilva a középkötött, mélyrétegű talajokat kedveli. Napos helyre való. Nyáron öntözést, tápoldatozást kíván, de a vízállásos területeket nem viseli. Miután május végén virágzik, nem érzékeny a tavaszi fagyokra. Az idősebb fák -14, -20 0C-ig fagytűrők. A fiatal és a dézsás növényeket télen takarni kell. Szemzéssel, oltással és az esetlegesen megjelenő tősarjakról szaporítható. Az ősszel szedett tősarjakat hűvös helyen történt tárolás után tavasszal ültesd ki.

datolyaszilva házikertben

FOtó: Nagy Sándor, “Hobbikertészek, ide!” FB csoport.

A csemetéket ablakpárkányon, folyosón és teraszon is nevelheted, így könnyebben tudsz téli védelmükről is gondoskodni. Lehetőleg mag nélküli fajtát szerezz be, mert ehhez nem szükséges pollenadó fajta, ugyanis megtermékenyítés nélkül is terem.

Terrum M mikrobiológiai talajjavító készítmény

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*