Nem csírázik a vetőmag!

Becsapott a kereskedő? Vagy a kereskedőt is becsapta a termesztő? És régi magvakat adott el? Korántsem biztos! Az elhúzódó kelés, a rossz csírázás sok okra vezethető vissza. A zöldségek és a palántanevelés szemszögéből lássuk őket sorban:

Először is tudnod kell, hogy ahányféle zöldség, annyiféle csírázási kedv. Az iskolai biológia órákról jól ismert bab könnyen csírázik, míg az apró magvú, ernyősvirágzatú petrezselyem, sárgarépa hetekig vár a keléssel. Zárójeles megjegyzés, hogy aki már többször befürdött a petrezselyem helybevetésével, próbáljon palántát nevelni! Általában beválik.

Heirloom paradicsom és paprika magok a kertlap Kertészeti Webáruházból.

Cikk ajánlat: Januárban válogass, február végén vess heirloom paradicsom magotMit válasszak: tőzeghengert vagy tőzegpogácsát?

paradicsom és paprika palánta

Kiültetésre váró paradicsom és paprika palánták.

Az sem közömbös, hogy mikor vásároltad a vetőmagot. Sok zöldségvetőmag 2-3 évig is megtartja csírázóképességét, különösen igaz ez a heirloom tájfajtákra. Cikk ajánlat: Paradicsom tájfajták. De például a sóska, metélőhagyma magjait legjobb ha az első évben felhasználod! Évekig tárolt vetőmaggal csak a játék kedvéért kísérletezz!

Sok mag csírázását gyorsítja, ha egy éjszakára vízbe, még jobb, ha kamillateába áztatják, hogy megszívja magát vízzel. A kamilla tea, mint enyhe fertőtlenítő jön számításba. Beindulnak az anyagcsere folyamatok, így vetés után, a nedves talajban hamarabb indul meg a csírázás.

magindító földkeverék

Magindító földkeverék.

Fontos, hogy a mag nedves, laza szerkezetű talajba kerüljön. Az első időkben a talajszerkezet sokkal fontosabb, mint a talaj tápanyagtartalma, tápanyagot úgyis kap a növény a sziklevelekből. A lényeg, hogy a gyököcske könnyen tudjon fejlődni. Erre kimondottan jó a készen vásárolt palántaföld. Magad is gyárthatsz jó minőségű palántaföldet:

Azt se feledd, hogy sok zöldségmag sötétben csírázik, ezért gyakran a vetőtálcát le is fedik, hiszen ezzel a páratartalom nő, a talaj párolgása csökken, fényre pedig úgysincs szüksége a magnak. Ám vannak fényen csírázó magvak is. Ezek apró magvak, ilyen például a bazsalikom.

Ajánljuk a Kertlap kertészeti Webáruház növénynevelő LED lámpáit!

tűzdelés

Paradicsom palánta tűzdelése.

Ezzel el is értünk a vetés mélységének tárgyalásáig. Apró magvakat tilos mélyre ültetni, hiszen nem tudnak a gyenge növénykezdemények áttörni a talajrétegen. Általában elmondhatjuk, hogy az egészen apró, fényen csírázó magvakat nedves, asztallap simaságú földre kell vetni, rá kell szitálni kevés homokot, vízzel vagy kamillateával megpermetezni, és már készen is vagyunk. A nagyobb (1-2 gramm ezermagtömeg) magvakat maximum 2 cm mélyre vesd, míg nagyobbakat (100 g-ig) 2-3 cm-re, a 100 gramm felettieket 4-5 cm mélyre. Az ezermagtömeg ezer db. mag tömegét jelenti. A sárgarépa ezermagtömege 1,2-1,5, a paradicsomé 2,7-3,3, a paprikáé 5-7, a spenóté 8-10, az uborkáé 20-25, a sütőtöké 400-500.

zellermagvak gyűjtése

Begyűjtött zellermag. Ezer magtömege: 0,4-0,5.

A csírázás egyik alapvető feltétele a már sokszor megtárgyalt hőmérsékletigény. Már a kezdő kertész is tudja, hogy vannak melegigényes zöldségek, úgymint például a sokak által preferált chili paprika, amely legszívesebb 40 fokon (!) csírázik. De említhetnénk a dinnyét vagy a padlizsánt is.  A kevésbé hőigényes paradicsom már a hűvös verandán is kicsírázik, bár a 25 fok ideális számára. A hidegtűrőkről is már mindenki hallott, például a korai retek, akár fagypont fölött is elkezd csírázni, igaz, a csírázási optimuma 16-18 fok. Ugyanígy tesz a káposzta is. Cikk ajánlat: Segítség! Nyurgulnak a palánták!

Ajánljuk a talajmelegítő lapot csíráztatáshoz, amit a kertlap kertészeti Webáruházban tudsz megvenni.

csíráztatás

Csíráztatás állványon, melegítőlapon.

A csírázás alapfeltétele a víz. Folyamatosan nedvesen kell tartani a földet, miközben arra is ügyelni kell, hogy ezzel együtt nehogy penész vagy egyéb gombák elszaporodjanak a talajban. Ezért naponta emeld le a lefedett vetőtálca fedelét. Ezt amúgy is megteszed, hiszen a talajnedvességet ellenőrizni kell. A gombák hűvös, nedves időben szaporodnak. Miután palántaneveléshez úgyis melegen kell tartanod csíráztató edényt, ez a veszély kevésbe fenyeget!

palánta beöntözése

Áttúzdelt paradicsom palánta beöntözése

Sikeres csíráztatást!

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*