Nebáncsvirág

A nebáncsvirág hibridek, minden árnyékos helyet felvidítanak! Tartásuk egyszerű, de van néhány dolog, amit nem árt, ha tudunk róla.

nebáncsvirág

Impatiens nemzetség

A növény magházából önerőből szétszóródó termések keletkeznek, innen ered a fajgazdag, a nebáncsvirágfélék családjába (Balsaminaceae) tartozó nebáncsvirág (Impatiens) nemzetség neve is. Érintésre a termések kilökődnek, és szétszóródnak.

Az Impatiens nemzetség kb. 850 fajt számlál. Sokan az óvilági trópusokon honosak, túlnyomórészt a trópusi esőerdők nedvdús, törékeny, lágyszárú növényei. A virág kétoldalian részarányos (zigomorf), színes csészéjű, az öt csészelevélből az alsó sarkantyúban végződik. Miután az oldalsó sziromlevelek kettesével összenőttek, a virág látszólag háromszirmú. A család egyetlen nálunk őshonos faja, az erdei nebáncsvirág (Impatiens noli-tangere), nyirkos bükkösök, ligeterdők tömeges növénye. A nebáncsvirágok több képviselője kedvelt dísznövényünk.

Nebáncsvirág kiültetése

A kertészetek palántákat forgalmaznak, de nem árt, ha tudjuk, hogy magról és hajtásdugványról is szaporíthatjuk őket. Figyeljünk rá, hogy a megvásárolt palánták földjét a kiültetésig is tartsuk nedvesen, mert gyorsan lankadnak, ha nem megfelelő a vízellátásuk.

A nebáncsvirág mind virágágyásban tömegesen ültetve, mind szegélynek, mind dézsás növényként mutatós. A nedves, jó vízgazdálkodású, nem pangóvizes talajt és a félárnyékot kedveli. Elviseli a napos helyeket is, ha akklimatizálódhat hozzá. Ilyenkor a kiültetés előtt egy héten keresztül fokozatosan szoktassuk a napfényhez a növényeket, úgy, hogy mindig több időt tölthessenek a napon.

Ha már nincs fagyveszély, kiültethetjük. A szokásos módon ütögessük ki a növényt a konténerből fejjel lefelé, és az esetlegesen kilógó, felesleges gyökereket vágjuk le, majd ültessük őket a méretüknek megfelelő ültetőgödörbe, hordjuk vissza a kikupacolt földet, és alaposan öntözzük be. Akár 3-5 cm-re közel is ültethetjük őket egymástól.

Nebáncsvirág gondozása

Hetente egyszer jól öntözzük meg, ez különösen a hőmérséklet emelkedésével fontos, ilyenkor növeljük az öntözővíz mennyiségét. Dézsába ültetve napi rendszeressége kell öntözni. Kétszer tápoldatozhatjuk, egyszer a szezon kezdetén és egyszer a szezon közepén.

Virágaikban egész szezon alatt gyönyörködhetünk, anélkül, hogy az elhervadt virágfejeket el kellene távolítani.

Új-Guineai nebáncsvirág

Imaptiens wallerana

Imaptiens wallerana

Az új-guineai nebáncsvirág nagy virágaival, ragyogó, erős levélzetével, és nagyobb napfény tűrésével különbözik rokonától, a szobai díszként is közkedvelt törpe nebáncsvirágtól (Impatiens walleriana). Húsos, bokorszerűen elágazó hajtásrendszerű növény, felálló hajtású és kúszó változatokkal. A nagy, lándzsás levelek gyakran vörös-zölden vagy sárga-zölden tarkák. Nagy virágai leggyakrabban hófehér, levendulakék, bíbor, rózsaszín, vörös, narancssárga színben pompáznak.

A hibridekről az 1890-es években tesznek említést először, és egész Európában elterjedt. Az 1900-as évek elején atka kártétel miatt háttérbe szorult. Az 1970-es években újra felfedezték őket.

Az All-America Selections (AAS; www.all-americaselections.org) USAban és Kanadában tevékenykedő az új fajtákat teszteli és díjazza. 2014. év elején jelentették be, hogy a tesztelések eredményeként díjnyertes a Impatiens hawkeri Florific Sweet Orange fajtát. Két színű, lazac és sötét narancs színű, 5 cm-es virágai, bronzos lombozata a legszebben függesztett virágkosárban mutat.20-25 cm termete miatt a virágágyások előterében is kiválóan érvényesül. A rovarkártevőknek is ellenáll.

nebáncsvirág kiültetés fa árnyékában

Szultán nebáncsvirág szaporítása hajtásdugvánnyal

Válasszunk egy nem virágzó hajtást, amely legalább két szárcsomót visel, és vágjuk le a hajtást az alsó csomó alatt. A vágásfelületet gyökerező porba is márthatjuk, de ez akár el is maradhat. A hajtásokat ültessük akár virágföldbe, akár vermikulit vagy perlit és tőzeg keverékébe. Ha felfedezünk a hajtáson virágrügyet, nyugodtan kicsíphetjük. Ezt követi a beöntözés. A cserepeket állítsuk világos helyre, de a közvetlen napfényt kerüljük. Ha az ágyásunk félárnyékos, egyenes ki is ültethetjük a dugványokat. A kis hajtások néhány héten belül begyökeresednek. Ekkor átültethetjük őket a nekik szánt végleges helyükre.

Az hajtások vízben is könnyen begyökeresednek. Ha az alsó leveleket annyira eltávolítjuk, hogy azok nem érnek a vízbe, olyan mélyen tegyük vízbe, hogy az néhány szárcsomót lepjen el a víz. Ezután világos ablakba tegyük. A vizet naponta cseréljük, hogy friss és tiszta maradjon. Ha már szemmel láthatóan gyökereket fejlesztett ültessük őket végleges helyükre.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*