Ne üldözd a bodobácsot, csak ha muszáj!

A lakásban a bodobács nem kívánatos vendég, de egyébként nem érdemli meg, hogy üldözd őket.

A bodobácstól sokan azért ódzkodnak, mert, különösen meleg, napos tavaszon, tömegesen lepik el a falakat, a fák kérgét vagy magát a felmelegedett aszfaltot is. Valljuk be, hogy már a neve sem bizalomgerjesztő. Hívják például fülbemászónak, de a neve ellenére még véletlenül sem mászik a fülbe. Bár a poloskák családjába tartozik, minden híresztelés ellenére sem csíp. Nem repül be az ablakon sem, mert nem tud repülni.

Ha akarsz róla valami vicceset olvasni, itt a Magyar Narancs írása: Hívják verőköltő poloskának, tűzoltó bogárnak, suszterbogárnak. Legtalálóbb népi elnevezés: baszóbogár. Mert verni, költeni, tüzet oltani vagy cipőt javítani aligha látta valaki. A bodobácsok kora nyári orgiái viszont valamennyiünket elgondolkoztattak már, hol húzódik a szexuális teljesítőképesség határa.

bodobácsok fakérgen

A Tankönyvtár így ír róla: 10–12 mm hosszú. Teste vörös, fekete rajzolatú. Teljesszárnyú és rövidszárnyú példányai is előfordulnak. Alapszíne a sárgától a vörösig terjedhet, fekete foltjainak alakja és mérete változó.

A kifejlett verőköltő bodobács a talajban telel át, majd a következő évben, 50 – 60 pete lerakását követően elpusztul. A talajba és az avarba rakott, petékből kikelő, júniustól októberig fejlődő lárvák vörösek, mintázatuk folyamatosan változik, gazdagodik, ahogy fejlődnek, míg el nem érik kifejlett rovar állapotukat (imágó).

Úgy látszik, hogy a bodobács nem csak remek „laboratóriumi „kísérleti nyúl”, ami a rovarölő szerekkel végzett kísérletek illeti, hanem a rovarok életmódjának tanulmányozásához is remek kísérleti alany. Kutatók megállapították, hogy egy olyan fontos életszakasz-átmeneten keresztül, mely során a bodobács eléri a szexuális érettséget, a bátorság, az aktivitás és a felfedezőképesség a rá jellemző személyiségjegy (ÁLLATTANI KÖZLEMÉNYEK (2015) 100(1–2): 101–110.).

A bodobács kárt nem okoz. Egyike a kert eltakarítóinak. Elfogyasztja a korhadó növényi részeke, a rovarok, csigák, hernyók tetemeit. Leginkább a mályvafélék családjába tartozó növények termését szereti. Fő tápláléka a hársfa és a mályvafélék termése. Sok természetes ellensége van: madarak, békák, gyíkok, emlősök, sőt rovarok is, hangyák, atkák.

bodobács mályván

Bodobács mályván

Ha netán a hárs az ablakod előtt van, bizony betévedhetnek a lakásba is. Sőt enyhe teleken sokan panaszkodnak arról, hogy a bodobácsok mintegy beköltöznek a lakásba, ahol azonban már nem szívesen látott vendégek. Ha tömeges megjelenésük a lakásban már átlépi a tűréshatárt, próbáld a lakást megtisztítani tőlük, hátha segít. Végső esetben piretroid származékokat tartalmazó rovarirtó szerekkel vethetsz véget az életüknek. De szigorúan csak odabent!

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*