Nagy flamingóvirág

Ismerkedjünk meg a nagy flamingóvirággal. A színes fellevelű flamingóvirágok a feng shuiban a szerelem és házasság területére lehetnek a legpozitívabb hatással. 

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

flamingóvirag hibrid

Flamingóvirág nemzetség

A kontyvirágfélék (Araceae) családjába sok nálunk szobanövényként tartható dísznövény tartozik. Ilyenek a vitorlavirág, a könnyező pálma vagy köznyelvi nevén filodendron, a valódi filodendron, és a buzogányvirág is.

A flamingóvirágok (Anthurium) nemzetsége mintegy 1500 fajt számlál, mind trópusi növények. Több faj hibridjei dísznövényként és vágott virágként szerepelnek a piacon. Ezek közül is két faj hibridjei terjedtek el széles körben, egyikük a nagy flamingóvirág (Anthurium andraeanum). Hibridjeit nemes egyszerűséggel Anthurium andraeanum Hort néven emlegetjük.

Az alapfaj, az Anthurium andraeanum nevét Edouard Andre (1840-1911) francia botanikusról kapta, aki 1876-ban fedezte fel Kolukbában, és tőveket küldött a belga Jean Linden kertészetbe. Az Anthurium andreanum termőhelye 400-1200 méter magasságban található, a trópusi esőerdőkben. A növény eredeti élőhelyén fán élő epifita. Észak-Nyugat Ecuadorban és Dél-Nyugat Kolumbiában honos.

flamingóvirág hibrid

Nagy flamingóvirág hibridek

A hibridek az egész világon kaphatók vágott virágként, szobanövényként illetve megfelelő éghajlaton kerti növényként. Sötétzöld, ép szélű, elnyújtott szív alakú leveleit hosszú levélnyél hordozza. Ideális körülmények között egész évben hozza virágait. A virágok, pontosabban torzsavirágzatok tartósak és rendkívül mutatósak. A fellevelek színükben, méretükben és formájukban különböznek egymástól. Ezek alapján különbözteti meg a piac is őket. A virágpiacokon az orchideák utáni előkelő második helyet foglalják el a ranglistán. A világpiac számára a hibrideket Hollandia és Hawaii állítja elő.

Nagy flamingóvirág gondozása

Ez a fejezet azoknak szól, akiket megajándékoztak, illetve akik magukat ajándékozták meg flamingóvirággal. Hiszen rájuk hárul a gondozás feladata. Bár általánosságban elmondhatjuk, hogy a flamingóvirág könnyen gondozható, ajánlott végig gondolni, hogy mit tegyünk vele.

vágott flamingóvirág

A növény az esőerdők fáin él eredeti élőhelyén, ez határozza meg tartását. A növény világosságot igényel, hiszen a fák koronája között is világos van a talajszinthez viszonyítva. De a tűző nap károsítja! Hiszen őseit a lombkorona védte a tűző naptól. Talaja laza, rostos szerkezetű legyen, akár orchidea földet is választhatunk számár. Ha valaki kísérletező kedvű, használhat saját készítésű földkeveréket is. Ennek összetétele 20% jó minőségű (!) savanyú kertészeti tőzeg, 40% orchideaföld, és 40% sóder. A keveréket bolondíthatjuk faszénnel, perlittel, aprított Shagnum mohával. A talaj befülledése és az öntözővízzel, tápoldatozással bekerült sókkal való feltöltődése miatt ajánlott kétévente átültetni a növényt. A gyakori csapadékot esővízzel, lágy vízzel pótolhatjuk. A tocsogós túlöntözést nem viseli, de talaját próbáljuk meg folyamatosan nedvesen tartani. Ha talaj felszíne kiszárad, nem kötődik kellő mennyiségű oxigén a talajrészecskékhez. A tocsogós talaj pórusai közül pedig kiszorul a levegő, a gyökerek megfulladnak, másrészt elszaporodhatnak a rothadást előidéző baktériumok, gombák. Az öntözést végezhetjük permetező flaskával, így a vizet finom el tudjuk oszlatni a felületen és lehetőséget adunk rá, hogy a talajalkotó részecskék megszívják magukat vízzel, amit idővel részben el is párologtatnak.

Önöntözőket ajánlunk a kertlap Kertészeti Webáruházból.

Teleltetni a növényt nem kell, de annyit tudjunk, hogy meleg nyári napokon több vizet igényel. A magas páratartalmat biztosítandó vízzel permetezzük, illetve helyezzük nedves kavicságyra. A virágos szobanövények számára forgalmazott tápoldatból használjunk hetente egyszer a gyárilag javasolt mennyiség 20%-ának megfelelő mennyiséget, amit az öntözővízhez keverünk. Másik megoldás, hogy Osmocote műtrágya (14-14-14 ) ajánlott mennyiségének 10%-át keverjük a talajba. Ez 3-4 hónapig elegendő tápanyaggal látja el növényünket. További lehetőség, hogy havonta egyszer keserűsó oldatot keverünk az öntözővízbe, egy nagy pohár vízhez fél teáskanálnyit adva.

nagy flamingovirag

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*