Mindenszentek előestéjének négy bűvös növénye

Vajon október 31-én éjjel megnyílik az átjáró az élők és holtak világa között? Akár így van, akár nem, ismerj meg a kísérteties éjszakához illő néhány növényt, az ehetőtől a mérgezőig.

Zergeszarv

zergeszarv termések

A Zergeszarv (Proboscidea louisianica) a martíniafélék (Martyniaceae) családjába tartozik. Amerikában honos. Bár a Proboscidea nem csak a rovarfogó növények egyik nemzetsége, hanem az ormányosok (Proboscidea) rendjébe tartozó elefántokat is jelöli. A névazonosság oka, hogy az elefántoknál az ormány, míg ennél a növénycsoportnál a jellegzetes horgos termés (ormány) a tudományos elnevezés névadója. Lágyszárú egyéves. Levelét, szárát nyálkamirigyek borítják. Kellemetlen szagú és ragacsos váladéka sok rovart ejt csapdába. Mutatós fürtös virágzata miatt dísznövényként is tartható. A félérett termés az uborkához hasonlóan eltéve kiváló savanyúság, a zsenge termést saláta keverékekben fogyasztják. Alternatív zöldségként történnek próbálkozások a termesztésére nálunk is. Tavasztól a fagyokig kinn nevelhető, akár kiültetve, akár cserépben. Link ajánlat:Termesszék velem: zergeszarva

A termés éretten kiszárad, megfeketedik. A termés egyeseket a zergeszarvra, megint másokat az ördögszarvára emlékezteti. Ezzel előkelő helyet kap a mindenszentek előestéjén halloweennek fémjelzett halotti kultusz ünnep növényei között!  A száraz termést a virágkötészet is szívesen használja.

Lampionvirág

lampionvirág érett termései

A  Csucsorfélék vagy ebszőlőfélék (Solanaceae) családjába tartozó lampionvirág (Physalis alkekengi) friss, érett termése kiemelt figyelmet érdemel. Bár a lampionvirág gyökere és hajtása is mérgező, friss termése fogyasztható. Korábban a kínai orvoslás lázcsillapítóként, a hazai népgyógyászat pedig vizelethajtóként  használta. Alkalmazták köszvény, reuma, májbetegség esetén is. Élénkpiros, felfújt termése ősszel szedhető különleges dísz. A piros bogyókat a felfúvódott csésze rejti. Zöldről élénkpirosra színeződött termését szeptembertől novemberig gyűjthetjük. Halloweenkor azonban a népeket nem lampionra, hanem miniatűr tökre emlékezteti. Később, az érés során, a megszáradt csésze „csontváza” tartja fogva narancssárga termést. Ugye hátborzongató?

Fehér békabogyó

fehér békabogyó terméses hajtása

Az észak-Amerikában honos, a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó fehér békabogyó (Actaea pachypoda) lágyszárú évelő, amely nem csak légies lombozatának köszönheti díszértékét. Nyáron, a lombszint fölött nyíló fehér virágfürtjeiből bordó száron fejlődnek ki fehér, mérgező bogyótermései. Dísznövényként ültethető árnyas helyre, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajba. Nálunk a fekete békabogyó (Actaea spicata) honos, üde erdők növénye. Mérgező termése fényes feketére érik. Mérgező hatású benzil-izokinolin alkaloidokat nem csak a termés, hanem a teljes növény tartalmaz. Erős hánytató és hashajtó hatású. Míg a fehér békabogyó halloweenkor kocsányon ülő babaszemekre emlékeztetnek, európai rokonának termése nevéről, de kizárólag csak halloweenkor, a békaürülék juthat eszünkbe, a békák és ürülékük mellék képzelvén néhány boszorkányt és szellemet is.

Nadragulya

terméses nadragulya

Zárjuk a sort a nálunk is honos nadragulyával (Atropa belladonna), amely a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Tropánvázas alkaloidokat tartalmazó lombjának és gyökerének köszönheti boszorkányos hírét, no és gyógynövény mivoltát is. Alkaloidjai paraszimpatikus bénítók. Emberben csökkentik a simaizom tónust, és számos mirigy aktivitását. A tropán vázas alkaloidok gyógyszeralapanyagok egyben. A levél és gyökérkivonatokat Belladonna gallenikumokban használják. Vigyázat, a fekete bogyótermések és a teljes növény mérgező, ne kísérletezz vele!

Atropin alkaloidja többek közt pupillatágulatot okoz. Levelének nedvét a hajdani szépasszonyok és valószínűleg a csábító boszorkányok is arra használták, hogy kitágított pupillájuknak köszönhetően tekintetükkel megigézzék a a mit sem sejtő férfiakat. Ezzel máris elegendő okot szolgált arra, hogy helyet kapjon halloween növényei között.

Neked is van halloween növényre ötleted? Írd meg!

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*