Mielőtt ültetéshez fognál…

Általában október közepén nyitnak a faiskolai lerakatok, hamarosan megkezdődhet a kert betelepítése a régen óhajtott gyümölcsfákkal. Addig gondold végig az alábbiakat:

szabadgyokerű fák

Faiskolai lerakatban.

Addig még van idő, ráérünk?

 • Hát, aki így gondolkodik, annak néhány év múlva keserves döntést kell hoznia, mert nem kellő alapossággal fogott hozzá az ültetéshez:
 • azt vette, amit az elárusító ajánlott, (ami nem mindig az, amit szeretnénk),
 • nem gondolt arra, hogy mekkora lesz majd a fa vagy a bokor mérete és területigénye a teljes termőrefordulás után,
 • nem mérte fel, hogy miből mennyi gyümölcsre lesz szüksége,
 • nem nézett utána a szakirodalomban, hogy az adott faj milyen körülmények között termeszthető sikeresen,
 • nem tanulmányozta a fajták jó és rossz tulajdonságait (betegségekre, kártevőkre való érzékenység, porzópartner megléte-hiánya, növekedési erély, érési időszak, stb..),
 • metszési ismeretei hibásak, vagy hiányosak,

Az előbbi szempontok figyelmen kívül hagyása miatt előfordulhat, hogy az elültetett növények nem teremnek annyit, mint a szomszédé (vagy amennyit a szakirodalom feltüntet), a sűrű ültetés miatt egy-két egyedet ki kell vágni, nem győzi pénzzel a növényvédelmet, stb.. Tehát a telepítést alaposan elő kell készíteni, figyelmesen meg kell tervezni.

A tervezés főbb szempontjai

faültetés

Mi van a talajban?

Sok kellemetlenségtől mentesül, akinek laboratóriumi talajvizsgálati eredményei vannak.
Az adatokból –és a szöveges szaktanácsból- kiderül, hogy az adott növények ültetésére alkalmas-e a terület, illetve milyen feltételek mellett (milyen és mennyi tápanyag hiányzik, kell-e fertőtleníteni, stb..).

A mostani őszi telepítéshez már valószínű késő elvégeztetni a talajvizsgálatot, mert ebben az időszakban a laboratóriumok nagyon leterheltek.

Vizsgálati adatok hiányában sem reménytelen az átgondolt ültetés, ha az alábbiak szerint járj el:

 • Ne ültess olyan növényt, amivel már többször sikertelenül kísérleteztünk.
 • Időszakos pangó vagy belvizes területen a gyümölcstermő növények satnyán fejlődnek, vagy hamar kipusztulnak (1. ábra: Belvíz miatt elpusztult almafák).
 • Azokat a fajokat részesítsd előnyben amelyek már a kertedben is bizonyítottak, vagy a környéken szépen díszlenek, hosszú életűek.
 • Ha a vakondok előszeretettel vendégeskednek a kertben, annak a jele, hogy pajorok garázdálkodnak odalent. A pajorok a gyökerek elrágásával egy-két év alatt elpusztíthatják fiatal növényeinket, tehát az ültetőgödrök talaját majd fertőtleníteni kell! (2. ábra: Pajorrágás miatt kipusztult csemete). Hasonlóan kell eljárnod, ha 3-4 cm átmérőjű lyukakat találunk a talaj felszínén. Ezek a mezei pockok „ajtónyílásai”. Hideg teleken óriási károkat képesek okozni a gyökerek elpusztításával!

Az ültetés általános aranyszabályai

Amennyiben eldöntöttük, hogy milyen fajokból milyen, és hány fajtát kívánunk ültetni, cövekek leszúrásával határozzuk meg a növények helyeit.

Ehhez vegyük figyelembe:

Az adott területre vonatkozó Övezeti besorolás szerinti, a helyi önkormányzat által meghatározott ültetési távolságot a telekhatártól.

 • Épület közelébe (3-4 m-re) ne ültessünk vadalanyú, magasra növő, hosszú életű fákat. Ezek gyökerei előbb-utóbb megemelik a járdát, benőnek a pincébe, csatornavezetékbe, rengeteg bosszúságot –és kiadást- okozhatnak.
 • Meglévő fák alá ne ültessünk kisebb termetű haszonnövényeket, mert:
  – az árnyékhatás miatt nem fognak kellően fejlődni, teremni,
  – az esetleges támberendezés akadályozza a művelést, komoly balesetek forrása lehet. (3. ábra: A szőlőkarók akadályozzák az amúgy is beteg /vashiányos/ kajszi ápolását)
 • Az ültetőgödrök méretével és időbeni kiásásával ne takarékoskodjunk. Fatermetűeknek –alanytól függően (!)- legalább 0,6 x 0,6 x 0,6-0,8 x 0,8 x 0,8 m-es gödröket ássunk, bogyósoknak (szamóca kivételével) 0,4 x 0,4 x 0,4 m is elegendő. Sűrű ültetés esetén (bogyósok, karcsú orsó koronaformák) gödrök helyett célszerűbb árkot ásni. Az ültető-gödröket az ültetés előtt legalább két héttel ki kell ásni, majd a kellő tápanyagfeltöltés, fertőtlenítés után visszatemetjük. Így elegendő idő marad a talaj ülepedésére, a tényleges ültetéskor pedig már elegendő annyi földet kiemelni, hogy a növények gyökere kényelmesen elférjen a gödörben.
 • Az ültetés után készítsünk jegyzéket az elültetett növényekről (telepítés éve, fajta, milyen alanyon).

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*