Mi haszna a szépséges facéliának?

A mutatós facélia  beporzó rovarokat vonzó, növényvédő, talajjavító és talajvédő hatása szintén jelentős. Dísznövényként is megállja a helyét. Ismerd meg!

facélia virágzat

Ismerd meg a facéliát

A méhvirágfélék (Hydrophyllacea) családjába tartozó mézontófű vagy facélia (Phacelia tanacetifolia) egyéves, 50-90 cm magas, érdes szőrökkel borított növény. Az Egyesült Államok dél-nyugati részén és Mexikó északi részén honos. Szára üreges, kezdetben lágy, később fásodó, felső részén elágazó. Levelei páfrányszerűek. 6-8 héttel a kihajtás után már virágzik. Végálló bogas virágzata kunkorodó. Öt hónapon át virágzik. Az ülő virágok halványkék pártái összenőttek, a belső oldalán mézfejtők vannak. Termése egyrekeszű, négymagvú tok.

A facélia virágainak haszna

A lágyszárú növények között a legjobb mézelő növény. Együtt vethető más mézelőkkel, úgymint borágó (Borago officinalis), hajdina (Fagopyrum esculentum), búzavirág (Centaurea cyanus), és kapor (Anethum graveoleus). Leghatásosabb, ha a keverék 40%-a facélia. Hosszú ideig virágzik. A virágok gazdagok mind nektárban, mind pollenben. Úgy vonzzák a beporzást végző rovarokat, mint a mágnes. A facélia méztermőképessége elérheti a 200 kg/ha-t.

Ha azt szeretnéd, hogy kifejtse rovarvonzó hatását, március és július között vesd gyümölcsfák köré, ágyásszegélynek a konyhakertben. De ne túl sokat, mert akkor inkább rajtuk legelésznek a rovarok, mint a beporozni kívánt virágaidon! A facélia a poszméhek egyik kedvence. A poszméhek fontos beporzást végző rovarok, ne félj tőlük! A kerted nyújtson menedéket a rovaroknak, így élvezheted hasznukat!

mezélő facelia

A levendulakék virágok szemet gyönyörködtetőek. Díszítési céllal körömvirággal együtt vetheted. Rózsákkal is rendkívül mutatós. Természet közeli kertbe ajánlott. A virágok vázaélete hosszú. Virágai szárítva is mutatósak.

A facélia növényvédő hatása

A virágok felett megfigyelhető zengőlégy (Syrphidae) tömegek a levéltetvek és tojásaik nagy fogyasztói. Gyökérfonálférgek károsítása ellen mézontófüves vetésforgó beiktatásával is védekezhetsz, ugyanis a facélia fonálféreg-gyérítő (nematocid) hatású.

Facélia zöldtrágya

A hazánkban termeltetett vetőmag nagy része zöldtrágya célból kerül elvetésre. A zöld szőnyeget zöldtrágyaként helyben beforgathatjuk a talajba még virágzás előtt. A levágott növények a sorközökben jó talajtakaró komposztot adnak. Később, ősszel vetve a megüresedett ágyásokat zöldtrágyázhatjuk vele. A gyenge fagyoknak még ellenáll, de később elfagy. Ilyenkor már levágni sem kell, télen elfagy és tavaszra elbomlik. Komposztnak is kiváló.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Facélia talajtakaró

Talajtakaróként a facélia szőnyegszerű borítást ad, remek gyomelnyomó. Nagymértékben javítja a talaj szerkezetét, gyökérzetükkel finoman behálózzák a talajt. Gyümölcsfák tányérjába vetve javítja a fa nitrogénellátottságát és odavonzza a méheket is. Októberben vetve kora tavasszal kel ki, gyors növésű talajtakaró elővetemény lehet. A facélia növénykék finom, könnyű szőnyeget alkotnak, árnyékolják a talajt. Levelei átengedik az esővizet, felfogják a harmatot.

facélia lomb

Facélia termesztése

Silányabb, laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajba való. A nedves , vizes talaj gátolja a fejlődést. Szárazságtűrő. Fényen csírázik. Ezért sekélyen kell vetni. Március második felétől méhlegelőnek, május végéig zöldtrágyának vethető tápanyagban gazdag, de nem frissen trágyázott talajba. Ősszel vetve téli talajtakarót nevelhetsz. 25 g mag 25 m2 területet takar. Fél-1 cm mélyre vesd. Egymástól 5 cm távolságra. Később ritkítsd úgy, hogy egyik a növény a másiktól kb. 25 cm távolságra legyen.

Forrás: Gertrud Franck Öngyógyító kiskert; Phacelia tanacetifolia: A brief overview of a potentially useful insectary plant and cover crop (Small Farm Success Project)

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*