Metszeni csak jóval és jól!

Milyen a jó metszőeszköz. Ha ezt nem tudod, hogy fogsz vásárolni?

Metszőolló és társai

Mindentől függetlenül ragaszkodhatsz nagyapád mindent és mindenkit túlélő metszőollójához. De, ha most szerzel be metszőszerszámot, válassz tudatosan. A drágább metszőolló, metszőszerszám néha olcsóbb, ha azt vesszük, hogy tovább kitart, nem kapsz ínhüvely gyulladást, és “szép” metszésfelületet hoz létre.

Milyen a jó metszőolló?

 • A metszőolló nagysága akkor megfelelő, ha kinyitott állapotban tenyerünkbe fogva a gyűrűs ujjunk utolsó ujjpercével be tudjuk fogni a nyelet. A legnagyobb tenyerű férfitagunknak sem kellett 21-esnél (21 cm) nagyobb olló. Nőknek -bebizonyosodott- elegendő a 16-18-as is.
 • Nyelei formatervezettek legyenek, csúszásmentes bevonattal. Van balkezes metszőolló is, igaz az ára némileg borsos.
 • A pengéknél az a jó, ha: mellévágók, cserélhetők, éltartók. (Tanár úr az én hajszálamat szeletelgette az általa bemutatott ollókkal).
 • A jó pengék anyaga szénacél (= magas széntartalmú acél). A rozsdásodás megelőzésére (és a súrlódás csökkentésére) cink vagy keménykróm bevonatot használnak.
 • Zárszerkezete megbízható legyen, lehetőleg a hüvelykujjal lehessen nyitni-zárni. Az ilyen ollókat nevezzük egykezesnek.
 • Az ütköző /ki gondolt erre/ jobb, ha műanyag vagy gumi, mert a fém “keményen üt”, ami ínhüvelygyulladáshoz vezethet.
 • A hernyórugónál jobb a spirálrugó, könnyebben tisztán tartható.
régi metszőolló köszörülése

Gyors segítség régi metszőollónak, egy metszési gyakorlat előtt

Metszőolló karbantartása

A metszőolló tisztítását végezd nedves ronggyal, ha ezzel nem tisztítható, használj nagyon finom szemcséjű vizes polírpapírt. A gyantát benzines ronggyal távolítsd el, ügyelve arra, hogy a benzin gyúlékony. Nyílt láng használtat a közelében tilos! Víz ne kerüljön be a pengék közé, a tengelycsavar környékére, mert ez rozsdásodáshoz vezethet.

Azt mondják, hogy a mellévágó metszőolló pengéjének csak a külső oldalát szabad élezni, és valóban a fenés-élezés nagyobb részét kívül kell végezni (külső élszalag), de befejezésként helyre kell állítani a penge támasztópenge melletti elcsúszását biztosító belső élszalagot is! Enélkül a penge éltartása romlik, a pengék összetapadhatnak, kemény és vastag ág vágásakor a penge ráfordulhat a támasztópengére.

A rávágó rendszerű metszőollók és ágvágók ollók pengéje szimmetrikus, két oldalról kell fenni őket.
az eredeti élszög megtartásával. Kisebb fenéshez, keskeny és vékony fenőkővel kényelmesen hozzáférhetsz a pengék belső részéhez is, a szerszámot nem kell szétszedni ehhez.

A fenés vagy tisztítás befejeztével gondosan töröld szárazra a késeket, a súrlódó részeket olajozd meg. Ehhez csak szintetikus olajat (varrógépolaj, motorolaj) használj!

Profi metszőollók a Kertlap kertészeti webáruházában.

Milyen a jó fűrész?

 • Elég, ha a penge 20-25 cm hosszú, felesleges az ennél nagyobb fűrész. /Persze akkor, ha rendszeresen metsszük a fáinkat/.
 • A fűrész keret nélküli legyen, jó minőségű éltartó acélból, húzásra vágjon. Ez azért fontos, mert az oda-vissza vágó fűrész toláskor megszorulhat, és akkor a penge eltörhet.
 • A jó pengék anyaga szénacél (= magas széntartalmú acél). A rozsdásodás megelőzésére (és a súrlódás csökkentésére) cink vagy keménykróm bevonatot használnak.
 • Jó, ha a fűrész összecsukható, vagy tokos, mert ezeket a “testünkön” hordozhatjuk.

Profi ágfűrészek a Kertlap kertészeti Webáruházában.

fűrész

Milyen a jó ágvágó olló?

 • Az, hogy rávágó vagy mellévágó rendszerű az olló, majdnem közömbös, mindegyiknek van előnye és hátránya.
 • Könnyű, de erős legyen! Ha a nyeleket teljes erőből összenyomjuk, és ujjbütykeink összeérnek, gyenge a nyél! /A tanár úr 80 cm hosszú olasz ágvágó ollója csak 30 dkg volt, és 4-5 cm vastag gallyakat vágott le vele/.
 • A teleszkópos ágvágó olló könnyen sérülhet, ha kihúzott állapotban olyan vastag gallyat vágunk el vele, mint alaphelyzetben
 • Még az sem mindegy, hogy milyen színű a fűrész, vagy az olló nyele! A piros a legjobb, mert az messziről feltűnik. A zöldek “terepszínűek”, a fűben könnyen szem elől téveszthetők, ha netán elfelejtjük, hogy hova raktuk le. Ezért ezeket a drága szerszámokat jobb, ha nem tesszük le a földre, hanem övre akasztható tokokban hordjuk, a nagyollót pedig használaton kívül mindig a fára akasztjuk.

Profi ágvágó a Kertlap kertészeti Webáruházában.

ágvágó

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*