Már garázdálkodnak a vándorpoloskák

A zöld vándorpoloska körülbelül 15 éve került kéretlenül hozzánk kertészeti import növényekkel. Őshazája Etiópia, de kozmopolita fajként az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható ma már.

kifejlett vándorpoloska

Forrás: Wikimedia

2002-ben bejelentés érkezett a magyar gazdáktól a hatóságokhoz, hogy furcsa bogarak lepték el a paradicsomot. A behozott minták beazonosítása megtörtént. Megállapították, hogy ez a rovar a vándorpoloska egyik kifejlődés előtti lárvaállapotában, amelyek előszeretettel fogyasztja a félérett paradicsomokat. Később kiderült, hogy a paprikát, málnát, borsót, babot és a káposztaféléket sem veti meg, és a dísznövényeket sem kíméli.

vándorpoloska fejlődési stádiumai

Forrás: wikimedia

A kifejlett egyed átlagosan 50-100 tojást rak. Öt lárva stádiuma van, ezeket követi a kifejlett egyed, az imágó. Minden alakja károsít! Szívogatásuk hatására például a paradicsomon besüppedő, sárgás foltok jelennek meg.

Bár szubtrópusi éghajlaton érzi jól magát, de elterjedési területe egyre növekszik, valószínűleg részben a klímaváltozásnak illetve az importnak köszönhetően.

Növényvédő szerek tekintetében a kontakt piretroidok hatnak ellenük, miután rövid az élelmiszer-egészségügyi várakozási idejük, az érő termésekkel rendelkező növények ellen is alkalmazhatók. Ilyen  pl.: a Cyperkill. A Cyperkill használatakor az élelmezés-egészségügyi várakozási idő paprikán, paradicsomon 3 nap.

Ausztráliában Kaliforniában „csalinövényeket” alkalmaznak. Például a paradicsom mellé a vándorpoloska által kedvelt pillangós növényeket, lóbabot, babot vetnek. A csalinövényt még azelőtt szükséges a területről eltávolítani, mielőtt a rajta lévő lárvák szárnyas poloskává fejlődnek és rátelepednek a megvédendő paradicsomra.

vándorpoloska kártétele pardicsomon

Védekezz a termést támadó poloskák támadásától termésvédő hálókkal, amelyeket a kertlap Kertészeti Webáruházban tudsz megvásárolni!

Házikertben ajánlott a folyamatos összegyűjtés és megsemmisítés. Alternatívaként kis területen meg lehet próbálni a porszívó vagy a motoros lombszívó használatát, amely megkönnyíti a begyűjtést. Másik házikerti lehetőség a paradicsomtövek szúnyoghálóval való borítása.

Jakab Jutka (biokertész tanfolyam) vegyszermentes házikerben ajánlott megoldást: A paradicsomot hetente permetezd tejes permetlével (1/3 rész tej-2/3 rész permetlé) A permetlé így készüljön: A permetlébe tegyél egy kis paprika kivonatot (10 dkg szárított chili paprika őrlemény 1 liter vízben) és mosogatószert (néhány csepp 1 liter folyadékhoz). A mosogatószer helyett használhatsz szappant, kenőszappant. Az utóbbiak csak a kipermetezett folyadék megtapadásához kellenek, mivel segítik a nedvesítést. A koktél hatékonysága nem 100 %-os, csak ritkítja a kártevőket, számukra nem lesz jóízű a növénynek. Sajnos a bio szerek nem adnak teljes védettséget, de az erős vegyszerek sem. Ugyanis ma már rezisztensek lettek a kártevők.

Forrás: Dr. Ábrahám Rita: Paradicsomültetvények új kártevője Kertészet és Szőlészet (2011/18. szám)

vándorpoloska lárva

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*