Már garázdálkodnak a vándorpoloskák

Nálad is nyüzsögnek a paradicsomon? Ezek a vándorpoloskák. Egy-kettőre elviszik a termést, ha nem védekezel ellenük.

A zöld vándorpoloska körülbelül 15 éve került kéretlenül hozzánk kertészeti import növényekkel. Őshazája nem ismert pontosan, de kozmopolita fajként az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható ma már.

vándorpoloska imágó

Kifejlett vándorpoloska.

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) növényi nedvekkel táplálkozó címeres poloska. Eredeti élőhelyére vonatkozóan inkább csak találgatnak, de az biztos, hogy mára az összes kontinensen elterjedt jó repülőképességének, és nem utolsósorban a kereskedelemnek köszönhetően. Sajnos mindenevő!

2002-ben bejelentés érkezett a magyar gazdáktól a hatóságokhoz, hogy furcsa bogarak lepték el a paradicsomot. A behozott minták beazonosítása megtörtént. Megállapították, hogy ez a rovar a vándorpoloska egyik kifejlődés előtti lárvaállapotában, amelyek előszeretettel fogyasztja a félérett paradicsomokat. Később kiderült, hogy a paprikát, málnát, borsót, babot és a káposztaféléket sem veti meg, és a dísznövényeket sem kíméli.

vádorpoloska különböző fejlődési stádiumai

Vádorpoloska különböző fejlődési stádiumai.

A kifejlett egyed átlagosan 50-100 tojást rak. Öt lárva stádiuma van, ezeket követi a kifejlett egyed, az imágó. Minden alakja károsít! Szívogatásuk hatására például a paradicsomon besüppedő, sárgás foltok jelennek meg.

Bár szubtrópusi éghajlaton érzi jól magát, de elterjedési területe egyre növekszik, valószínűleg részben a klímaváltozásnak illetve az importnak köszönhetően.

Növényvédő szerek tekintetében a kontakt piretroidok hatnak ellenük, miután rövid az élelmiszer-egészségügyi várakozási idejük, az érő termésekkel rendelkező növények ellen is alkalmazhatók. Ilyen  pl.: a Cyperkill. A Cyperkill használatakor az élelmezés-egészségügyi várakozási idő paprikán, paradicsomon 3 nap.

Miután az érésben lévő gyümölcsökben tesznek kárt, a biológiai védekezés lehetőségére fókuszáltak a szakemberek.

Ausztráliában Kaliforniában „csalinövényeket” alkalmaznak. Például a paradicsom mellé a vándorpoloska által kedvelt pillangós növényeket, lóbabot, babot vetnek. A csalinövényt még azelőtt szükséges a területről eltávolítani, mielőtt a rajta lévő lárvák szárnyas poloskává fejlődnek és rátelepednek a megvédendő paradicsomra. Illetve növényvédő szerrel kezelik ezeket a nem étkezési célra használt növényeket.

Floridában, Kaliforniában, Ausztráliában és Hawaai-ion a vándorpoloska lárváiban élősködő fürkészlégy (Trichopoda pennipes) és a petékben élősködő fürkészdarázs (Trissolcus basalis) parazitákkal védekeznek ellenük, így megoldva biológiai védekezést.

 

vándorpoloska kártétele paradicsomon

Vándorpoloska kártétele paradicsomon.

A NeemAzal néven is forgalomba kerülő olajjal s többen sikeresen védekeznek a lárva állapotú poloskák ellen úgy, hogy minimum 3 alkalommal, 10 napos időközönként permeteznek vele. 

Házikertben ajánlott a kifejlett és a lárva példányok folyamatos összegyűjtése és megsemmisítése. Alternatívaként kis területen meg lehet próbálni a porszívó vagy a motoros lombszívó használatát, amely megkönnyíti a begyűjtést. Másik házikerti lehetőség a paradicsomtövek szúnyoghálóval való borítása.

Jakab Jutka (biokertész tanfolyam) vegyszermentes házikerben ajánlott megoldást: A paradicsomot hetente permetezd tejes permetlével (1/3 rész tej-2/3 rész permetlé) A permetlé így készüljön: A permetlébe tegyél egy kis paprika kivonatot (10 dkg szárított chili paprika őrlemény 1 liter vízben) és mosogatószert (néhány csepp 1 liter folyadékhoz). A mosogatószer helyett használhatsz szappant, kenőszappant. Az utóbbiak csak a kipermetezett folyadék megtapadásához kellenek, mivel segítik a nedvesítést. A koktél hatékonysága nem 100 %-os, csak ritkítja a kártevőket, számukra nem lesz jóízű a növénynek. Sajnos a bio szerek nem adnak teljes védettséget, de az erős vegyszerek sem. Ugyanis ma már rezisztensek lettek a kártevők.

Ajánljuk figyelmedbe a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható zsinórral zárható termésvédő hálókat.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*