Lombhullás előtt tervezés, lombhullás után ültetést!

Zsilinszky Pál okl. kertészmérnök

Lombhullás előtt tervezés, lombhullás után ültetés! Gyümölcsfák ültetésével évtizedekre meghatározzuk kertünk képét, hisz évek múlva fordulnak csak termőre, s évtizedekig teremnek. Nem mindegy tehát, hogy milyen fát választunk.

galagonya csemete karózva

galagonya csemete karózva

Csak annyi fát, amennyi elfér!

Fontos, hogy csak annyi fát ültessünk a kertbe amennyi jól elfér a területen. Az összezsúfolt fák egymással versengenek, kevesebbet teremnek, a fertőzések jobban terjednek közöttük.

Általában 6 x 4 m-re ültessük őket egymástól, kivéve a cseresznyét, melyet 8 x 6 m-re, és a diót, melyet 10 x 8 m-re érdemes helyezni. A cserjék közül a mogyoró kb. 4 x 3 m-t, a bokros ribiszke és köszméte 1 x 1,5 m-t igényel, de célszerű a sortávolságot a kisgépes művelhetőséghez igazítani. A törzses ribiszkét és köszmétét kisebb tőtávolságra is ültethetjük. Néhány ribizli- és köszmétebokrot nagyobb gyümölcsfáink soraiba is tehetünk.

A térállás nagyban függ a talaj minőségétől és a gondozástól. Így sovány, öntözetlen, rendszeresen nem trágyázott talajon 30-40%-kal kisebb tenyészterület is elegendő, míg kedvező adottságú helyeken intenzív, rendszeres gondozással az ajánlott értékeknél kicsit nagyobbat válasszunk.

Ügyeljünk arra, hogy gyümölcsfát ne ültessünk kipusztult fa helyére, főleg ne hasonlót, tehát pl. alma helyébe körtét, cseresznye helyébe meggyet, mert előfordulhat, hogy a hasonló tápanyagigény, és a káros mikroorganizmusok, szervetlen anyagok feldúsulása miatt gyenge növekedést kapunk.

Cikk ajánlat: Helyszűkében lévő hobbikertészeknek is ajánlott az oszlopos alma

Meddő vagy öntermékeny?

A fajtakiválasztásnál ügyeljünk a megporzásra, ugyanis sok fajta csak porzópartnerrel terem jól (részben vagy teljesen önmeddők), míg mások önmagukban is teremnek(öntermékenyülők). Idegen fajok nem porozzák meg egymást, kivéve a cseresznye és a meggy, tehát ugyanazon faj más fajtáját kell ültetnünk a megporzandó fa közelébe. Ilyenkor az ültetési távolság ne legyen nagyobb 150 m-nél.

Mindig porzópartnert kíván az alma, a körte és a mandula, jobban terem így a fekete ribiszke, a köszméte, a birs, a mogyoró, a dió és a gesztenye. A szilva, a cseresznye, a meggy és a kajszi esetében ön- és idegentermékenyülő fajták is szerepelnek a termesztésben. Az őszibarack, a piros ribiszke, a málna, a szeder és a szamóca öntermékenyülők.

csemete

Csemete védelme vadkár ellen.

Ültetés lombhullás után vagy kora tavasszal

Az ültetés legkedvezőbb ideje közvetlenül a lombhullás után – rendszerint október vége – van, de a faiskolák kézi vagy vegyszeres lelevelezéssel szokták siettetni a felszedést. Egészen a talaj felső szintjének átfagyásáig ültethetünk, hiszen gyökérmélységben ekkor még melegebb a talaj, bár ilyenkor már nem tud megindulni a gyökerek növekedése.

Ribizlit és köszmétét már szeptemberben ültethetünk, mivel fájuk korán beérik.

Ha az ültetés tavaszra marad, azt minél korábban végezzük el, de ne fagyott talajba.Ha olyan gyümölcsöst szeretnénk telepíteni, mely kevés gondozást és időráfordítást kíván válasszunk igénytelen fajtákat. Ne várjuk azonban, hogy minden évben odafigyelés nélkül is bőséges termésünk legyen, mert az igénytelenebb fajták hajlamosabbak a termésingadozásra – amit a kevés gondozás tovább erősít -, emellett bármikor közbejöhet egy rendkívüli időjárás vagy kártevő, melyek ellen csak rendszeres odafigyelés mellett lehet eredményesen védekezni.

Jó képet kapunk a kertünkben legkönnyebben tartható fajokról és fajtákról, ha széjjelnézünk a környéken, megnézzük, hogy mit termeszt a szomszéd és mások.

Általában kevesebb gondozás mellett is terem a kajszi, a meggy moníliára kevésbé érzékeny fajtái, a korai cseresznye, a naspolya, a birs, a korai nyári és a régebbi őszi körték, a mogyoró, a dió, a ribiszke, a köszméte, a josta és a szamóca.

Legnagyobb kockázattal az alma, az őszibarack, a szilva és a téli körte termesztése jár.

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*