Kiveri a szemünket a liszteske!

Zsigó György növényvédelmi szakmérnök (Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara) hírlevele alapján

Kiveri a szemünket a liszteske! –hallani a kertbarátoktól mostanában. Sokan már nem is próbálkoznak emiatt a káposztafélékkel. A liszteske nehéz ellenfél, hivatalosan üvegházi molytetűnek hívják, több faja is megtalálható nálunk.

liszteske

Bizonyára sokan ismerik ezt a levelek fonákán élő, onnan felrebbenő 2-4 mm-es fehér „lepkécskét”, az üvegházi molytetűt (Trialeurodes vaporariorum). Elsősorban a magas párát és hőmérsékletet kedvelő üvegházi, szobai kártevő, de a szabadföldi paradicsom, paprika, uborka, tojásgyümölcs és cserepes dísznövény termesztőknél is tarol (pl. muskátli, hibiszkusz, mikulásvirág, begónia, stb.).

Szívásától a levelek sárgulnak, váladékától a mézharmattól fényesen ragadósak lesznek. Később a betelepedő gombáktól feketednek, lehullanak. Veszélyes vírusokat terjeszt! A molytetvekkel átvihető paradicsom torrado vírus (ToTV), paradicsom klorózis vírus (ToCV) és paradicsom fertőző klorózis vírus (TICV) új kihívás a növényvédelemben. (Forrás: Új vírusok és vírustörzsek hajtatott növényeken Kertészet és Szőlészet (2013-4. szám).

Mivel sok gyomfajon megél, ezért gyommentesítéssel kezdjük a védekezést és kerüljük a felsorolt zöldségek fóliasátorhoz, lakáshoz közeli ültetését, ugyanis széllel, szellőztetéssel is terjedhet. Behurcolhatjuk a fertőzött szaporítóanyaggal, de megbújhat az elhalt növényi maradványokon, ruhánkon és a szerszámokon is.

Némethy Zsuzsanna, a kiskert tanfolyam növényvédős szakembere javaslata: Nagyon szapora, akár 10-14 nemzedéke is kialakulhat egy évben. Körülményeitől függően 30-70 nap alatt is kialakulhat egy teljes generáció. Gyorsan fejlődik, és van olyan fejlődési alakja, ami ellen nem hat a rovarölő szer. Emiatt hiába permetezed, és ölö meg a mozgó alakokat, folyamatosan kikelnek az életben maradt egyedek utódai. Alapelv, hogy akkor kell megölni, amikor kevés van belőle. Jelenlétük ellenőrizhető az állományba kihelyezett sárga színű ragacsos lapokkal. Mivel a levelek hátoldalán élnek, és ott alakulnak ki észrevétlenül telepei, a levelek hátoldalát is folyamatosan ellenőrizd. A kémiai szerekkel történő permetezést 3 napos időközzel 3-4 alkalommal meg kell ismételni, csak így lehet a rovarok egyedszámát visszaszorítani. Engedélyezett III. forgalmi kategóriájú rovarölő szerek: piretroidok (Cyperkill, Kaiso garden, Mospilan). Ha klasszikus rovarölő szert használsz, minden esetben tapadás fokozó anyagot is kell a permetlébe keverni, a káposztafélék leveleiről a cseppek különben anélkül legurulnak, hogy megtapadnának, hatnának. Biotermesztésben is alkalmazható szerek: Naturalis és Neemazal. Ajánlott még a Vektafid olajtartalmú szer, de ez csak a kezdeti, enyhe fertőzési állapotban hatásos.

Próbálkozhatsz a rovarölő toxinokat tartalmazó nikandra, másik nevén perui alma ültetésével is.

Növényvédelemmel kapcsolatban bővebb információkhoz juthat kiskert és tanfolyamon!

 

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*