Kora nyáron virágüstökével, ősszel csörgősipkájával díszít a csörgőfa

A csörgőfa közismert faiskolai díszfa. Kis mérete, jó várostűrése miatt kedvelik a júniusban virágözönével, ősszel csörgő termésével feltűnő bugás csörgőfát.

virágzó csörgőfa

A bugás csörgőfa (Koelreuteria paniculata) Kína silány, köves talajú régióiban, Japán tengerparti régióiban honos. 10 méternél nem nő magasabbra. Gyakran több törzsű, ezért a gyerekek is könnyen mászhatják. Ez a fa kétszer is mutatós. Egyszer nyár eleji virágzásban, majd ősszel termésében lehet gyönyörködni. Páratlanul szárnyalt levelekből álló lombozata szellős, mutatós. Sárga, dús bugában álló virágai júniusban nyílnak. Remek mézelő. A csoportosan álló, hólyagosan felfújt termések kiszáradva csörögnek a szélben, innen ered a csörgőfa elnevezés. őszi lombszíne időjárástól függően sárgára, vörösesre színeződik. Talán kevesen tudják, hogy pirított magvait, párolt leveleit fogyasztják. A magvakból gyöngyöt fűznek. Szemkönnyezést, kötőhártya-gyulladás gyógyítanak levelének teájával készített borogatással. Virágai és lombja sárga illetve fekete növényi festék készítésére alkalmas.

csörgőfa terméssel

A bugás csörgőfa szintén gyomosít, bár kevésbé agresszív, mint a bálványfa. Napos helyre, félárnyékba való. Talajban nem válogat. Szárazságtűrő. Vezeték alatt jól elfér, sorfának is szívesen ültetik. Jól metszhető, alakítható. Kevés betegsége és kártevője van. A szarvasok nem kedvelik, a vadak ritkán tesznek kárt benne. Magról könnyen szaporodik, esetenként gyomosít!

A kora nyári virágözönére utalva hívják aranyeső fának is. A magyar aranyeső elnevezés azonban több zavart is okozhat, hiszen már növényeket is nevezünk aranyesőnek. Ilyen például a A pillangósvirágúak családjába tartozó hosszúfürtű aranyeső (Laburnum watereri Vossii), 4-5 méter magas, karcsú, erős növésű cserje, vagy kis fa. virágai élénksárga fürtökben május-júniusban nyílinak. Gyakran aranyesőnek hívják az aranyvesszőt vagy aranyfát is. Ez a Forsythia × intermedia növény, közismert neve aranycserje. Két kelet-ázsiai faj, a Forsythia suspensa és a Forsythia viridissima hibridjeként jött létre. ágait március – áprilisban látványosan borítják ragyogó sárga virágai.

oszlopos csörgőfa

Egyik kedvelt változat az oszlopos csörgőfa (Koelreuteria paniculata ‘Fastigiata’). Kis termete mellett térigénye is kicsi, szűk utcákba sorfának, kis kertekbe kiváló.

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*