Kis kertünkben hajnalra kinyílott a hajnalka!

A hajnalkák május közepén már alig várják, hogy beköszöntsön az igazi nyár, amikor virágözönükkel elkápráztathatják a virágkedvelőket.

A hajnalka bemutatása

A szulákfélék családjába tartozó, egynyári kúszónövény, a hajnalka (Ipome sp.) mutatós nyári dísz. Az édesburgonya és a kegyetlenül mélyen gyökerező, szinte mindent elfojtó aprószulák rokona. Gyorsan fejlődik.

Szív alakú levelei is mutatósak, de fő érdeme, hogy hónapokon át tölcséres virágok tucatjait hozza. Vonzza a beporzást végző rovarokat. Minden reggel új virágok nyílnak, amelyek dél körül becsukódnak. Csíkos, egyszínű, fehér, kék, viola és vörös színű fajták kaphatók. A legszebb mégis a ragyogó égszínkék hajnalka. Magassága eléri akár az 5 métert is. Júliustól októberig virágzik. Támasztékot igényel. Felfuttathatók zsinórra, huzalra, oszlopra, drótkerítésre stb.

hajnalka napsütésben

Hajnalka napsütésben. A fotó a Tullni Kertekbe készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programjaink.

Érdekességek a hajnalkáról

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, gyakorta jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét 1847-ben írta, talán maga a név is innen származik. Fogyasztását nem ajánljuk. Mellékhatásai: bőrviszketés, a gyakori vizelési inger, esetleg a hasmenés, sőt hányinger, fejfájás is felléphet, ha díszkertészetből szerez be valaki vegyszerrel kezelt magvakat.

Hallottál már fehér hajnalkáról? Japán kutatók még ilyet is tudnak előállítani! Egy új géntechnológiát alkalmazva változtatták meg a japán hajnalka (Ipomoea nil) ibolyakék színét fehérre.

fehér hajnalka

Hajnalka gondozása

A hajnalka fényigényes. A jó vízgazdálkodású talajt kedveli. Tápdús talajban nagy lombozatot fejleszt, de kevés virágot hoz.

Önvető. A magokból fejlődő példányok korán virágzanak. Április végén fészkekbe vetheted. Vetés előtt érdemes a magokat dörzspapírral párszor átsimogatni, majd egy éjszakára beáztatni. A fészkek egymástól 10-15 cm távolságra alakítsd ki.  Lehet palántának is nevelni. A májusi fagyok elmúltával kiültetve hamarosan virágozni fog. Napos helyre, ferdén ültesd őket a támaszték felé döntve.

hajnalka borús időben

Hajnalka borús időben. A fotó a Tullni Kertekbe kés.A fotó a Tullni Kertekbe készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programjaink.

Hamar megtalálja a támasztékot, rácsavarodik. Száraz időben rendszeresen öntözést kíván, de ezen kívül nincs tennivalód. Esetleg mulcsozhatod, hogy segítsd a talaj nedvesen tartását körülötte. Nem kell sem metszeni, sem az elnyílt virágokat leszedni. Virágzásra ösztönözheted alacsony nitrogén magas foszfor tartalmú növénytáppal, úgy 4-6 hetente. Nedves, hűvös időjárás esetén gombabetegségek léphetnek fel. A fiatal növények leveleit előszeretett fogyasztják a nyulak, szarvasok, földikutyák. Ha ilyen veszély áll fent nem árt alacsony kerítést emelni a növények köré, tudván, hogy idővel erre is ráfutnak, de ilyenkor már kevésbé árt nekik, ha néhányszor megdézsmálják a leveleiket.

A kúszó hajnalka Gyorsan elrejti a kevésbé mutatós területeket, ami lehet egy légkondicionáló egység vagy egy szeméttároló. Erkélyre, balkonra is ültethető, akár árnyékolónak vagy térhatárolónak is kiváló.

Bio növénytápok

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*