Kézműves ajándékok házilag

Olcsó kézműves ajándékok gyógynövényekkel. Ha karácsonyra szánod, legkésőbb karácsony előtt 10 nappal állj neki! Gyakorlást is igényel az elkészítés. Elképzelhető néhány kísérleti darab, mielőtt az ajándékra való elkészül.

Fűszerolaj

Ajándékozzunk házi készítésű fűszerolajat. Miért vennék drága olajat, ha magunk is elkészíthetjük! Pennéhez, mediterrán ételekhez kitűnő. Értékesebb minden extra szűz olajcsodánál, hiszen kerten termett fűszernövényeket adtuk hozzá, és egész évben használhatjuk.

Lássunk egy igazán különleges változatot. Vegyünk elő egy csokor a kertből begyűjtött szárított levendula virágot, egy jól zárható sötét üvegedényt vagy y az edényt kizárólag hűvös, sötét helyen tároljuk. Valamint szükségünk van még minőségi napraforgó olajra, de használhatunk extra szűz olivaolajat is. Csipkedjük le a levendulavirágokat, és töltsük bele az üvegbe. Majd öntsünk rá olajat apránként, az üvegedényt rázogatva. Amikor ez edény megtöltöttük olajjal, az edényt zárjuk le, és alaposan rázzuk össze. Ha igazán aromás olajat szeretnénk, hagyjuk állni az olajat legalább két hónapig. De, ha most állunk neki a karácsonyi ajándék elkészítéséhez, akkor a 10 napos áztatás is megfelelő. Szűrjük át az olajat és díszes, sötét üvegbe töltsük. Hasonlóképpen készül a menta, a rozmaring, vagy a majoránna olaj is. Ekkor a szárított vagy friss növényi hajtásokat áztatunk az olajba.

fűszerolaj

Fűszerecet

Töltsünk egy zárható üvegedénybe apróra vágott gyógynövényeket, töltsünk rá annyi ecetet, hogy ellepje, tegyük napra, illetve állítsuk világos ablakba néhány hétre. Használjunk borecetet vagy almaecetet. Naponta rázzuk össze. Végül szűrjük át kávészűrőn nem fém edénybe. A gyógynövényeket szűrletét dobjuk ki. Az ecetet óvatosan melegítsük fel, de ne forraljuk. A forró ecetet öntsük sterilizált edénybe, és jól zárjuk le. Így készülhet rozmaring, tárkony, kakukkfű, oregano, gyömbér, snidling olaj. Ha ajándéknak szánjuk, mellékelhetünk hozzá ételreceptet is. Egy másik lehetőség, hogy a fűszereket az üvegbe tesszük, és nem dobjuk el. Példaként álljon itt a chilis, gyömbéres fűszerecet elkészítése. Hozzávalók: 1l almaecet, 50 gr friss gyömbér, 4 piros chili paprika, 4 citromfű hajtás. A felmelegített, de nem forralt ecetet hűtsük 40 fokra, és tegyük jól zárható sterilizált üvegedénybe, amelybe a fűszereket az alábbiak szerint tettük bele: A gyömbért pucoljuk meg, szeletlejük fel. A chilit egyben, de szár nélkül tegyük az edénybe, a citromfű hajtást hosszában félbevágjuk. Hűvös, sötét helyen tárolva, kb. 6 hónapig áll el.

Illatgyertya

Az aromás gyertya készítése is egyszerű. Egy készen vásárolt gyertyák ecsettel kenjünk át finoman olvasztott viasszal, és nyomjunk bele fahéjdarabokat, csillagánizst, majd hagyjuk lehűlni. Ha az a gyertya lehűlt, mártsuk bele az olvasztott viaszba úgy, hogy a fűszereket teljesen befedje. Ismét hagyjuk, hogy kihűljön, kössük át díszes szalaggal, és máris kész az aromaterápiás karácsonyi gyertya.

illatgyertya

Aroma szappan

Használjuk fel a megmaradt szappandarabokat! Vagy vásároljunk szappant. Szükségünk van még ásványvízre, glicerinre, fahéjolajra, narancsolajra, szegfűszeg olajra, és süteményformára.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Reszeljünk le a szappant egy üveg mérőedénybe, és tegyük vízfürdőbe. A tűzről lehúzva a fürdőt kb. 20 percig hagyjuk állni a szappant. Adjuk hozzá folyamatos kevergetés közben a glicerint (1 kg szappanhoz 10%, 100 gramm glicerin), vagy ezt helyettesíthetjük extra szűz olivaolajjal. Tegyük újra a vízfürdőbe, és főzzük 20 percig. Vegyük ki a vízfürdőből, adjuk hozzá a vizet (1 kg szappanhoz 10%, 100 gramm víz), fahéj olajat, narancs olajat, szegfűszeg olajat, és keverjük össze alaposan. (általában 20 ml, 60-100 csepp illóolajat számoljunk 1 kg szappanra) Takarjuk le az edényt egy konyharuhával, és hagyjuk kissé meghűlni a szappant. Tömködjük a még puhán, gyurmázható állapotban a formába úgy, hogy teljesen kitöltse a formát. Újabb variáció, ha szappan tetejére levendulavirágot vagy őrölt vaníliarudat szórunk, és rányomkodjuk a szappan felszínére, illetve a még meleg masszába keverjük bele a feldarabolt mentát vagy rozmaringot stb. Majd, ha a szappan teljesen kihűlt vegyük ki a formából, tároljuk viasszal bekent papíron néhány napig, hogy kellően megszilárduljon. A formától függően meghagyhatjuk egyben, vagy fel is szeletelhetjük. Végül csomagoljuk cellofánpapírba, és kössük át szalaggal.

szappan

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Tetszett ez a cikk? Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé? Iratkozz fel a Kertlap Magazin hírlevelére!
E-mail cím:*