Kardamom

kardamomA kardamom nálunk csak az ínyencek körében divatos. Ízesíthetünk vele gyümölcskenyeret, mézeskalácsot. A skandinávok kedvelt karácsonyi fűszere, amellyel süteményt ízesítenek. Az arabok mézédes feketekávét ízesítenek vele. Régóta használt gyógynövény.

A gyömbérvirágúak (Zingiberaceae) családjába tartozó Elettaria nemzetségbe 7 faj tartozik, amelyek a Srilankán, Indonéziában, Indiában, Malajziában honosak.

A Dél-Indiából származó zöld kardamom (Elettaria cardamomum) szárított termése, magva a világ egyik legértékesebb fűszere, ezért a “fűszerek királynőjének” szokták nevezni. Termése illóolaj tartalmának köszönhetően íze nagyon jellegzetes és pikáns. Aromás, kissé erős, fűszeres illata az eukaliptuszra emlékeztet. Közkedvelt az indiai, az arab és a skandináv konyhákban. Nálunk csak az ínyencek körében divatos. Ízesíthetünk vele gyümölcskenyeret, mézeskalácsot.

A mintegy 1500 fajt számláló családban illóolaj-tartalma miatt sok faj – pl. a közönséges gyömbér (Zingiber officinale), a közönséges kurkuma (Curcuma longa), a kardamom (Elettaria cardamomum), a kínaigyömbér (Alpinia officinarum) – ismert fűszer. Eredendően az esőerdők aljnövényzetét alkotja. Sok nedvességet és árnyékot igényel. Évelő, leveles szárú cserje, amely akár négy méter magasra is megnőhet.  Az ültetést követő második évben hoz virágot, és körülbelül tizenöt évig él. A virágok fürtben állnak. Az alsó, középső porzókör összeolvadásával ajakszerű képződmény jön létre, így a virágok ajakosak. Termése háromrekeszes tok. Fűszerként a zárt, kiszárított és megérlelt (Sri Lankában az érleletlen) olajtartalmú termést használják fel. Minden rekesz 7-9 magvat tartalmaz, melyeket öt hónappal a virág kinyílása után, érés előtt takarítanak be, és a napon szárítják ki.

Kardamom fűszer

Megterem Kínában, Laoszban és Kambodzsában, termesztése néhány dél-ázsiai országra korlátozódik – Indiára, Srilankára és Guatemalára. India termeli a legtöbbet, de leginkább hazai felhasználásra. Gautemal számít a legfőbb exportőrnek, bár termesztésével csupán alig 100 éve foglalkoznak.kardamom virág

Az indiaiak kedvenc fűszere, és valószínűleg Indiában használták először, bizonyos vallási ceremóniák elengedhetetlen elemeként. Már az egyiptomiak, ókori görögök és rómaiak kereskedelmében is jelen volt. Egyiptomban fogtisztító szer gyanánt rágcsálták a magot. A görögök és a rómaiak illatosító szerként is használták. Neve a legtöbb világnyelven hasonló, a görög kardamom szóból származik. A fűszer valószínűleg Perzsián keresztül érkezett a görögökhöz.

Manapság s világ harmadik legdrágább fűszere a sáfrány és a vanília után. A világ össztermelésének 60%-a az arab országokba áramlik. Kávéízesítésre használják. A friss magot egyszerűen a lefőtt kávéba szórják, vagy az őrölt kávéhoz adagolják. Gyakori ízesítője a keleti rizses húsoknak. Az étel elkészítésének egyik módja, hogy a húst igen erős, pikáns mártással együtt gyengén átsütik, majd hozzákeverik a nyers rizst, és a hússal együtt készre párolják. Indiában a chai masala nevű fűszeres, igen drága tea egyik jellegzetes ízesítője. A garam masala fűszerkeverék egyik alkotója. Európában kevésbé népszerű, kivéve Skandináviát, ahol az édes süteményeken, pl. karácsonyi kenyéren, kívül felvágottakat és tésztákat ízesítenek vele. Skandináviában körülbelül ezer évvel ezelőtt terjesztették el a vikingek.

Hogy hirtelenjében milyen itókát lehet tört kardamommal ízesíteni, íme néhány példa: fekete kávé, tejes tea, forralt bor, tejturmix, gyümölcs- vagy natúr joghurt. A kávéhoz, a mindmegette.hu ajánlata szerint kétszemélyes kotyógóba 2-3 apróra tört kardamommagot tegyünk.

Kedvelt ital a kardamom likőr. Többek közt a a Himalája lábánál fekvő Kelet Sikkimben, Indiában készítik. Sikkim és Nyugat-Bengál jelentős fűszer exportáló régió. Az exkluzív kardamom likőr kardamom, vanília, csokoládé és dió aromájú.

Kardamommal ízesített házilikőrt magunk is készíthetünk. A birsalma likőrt a wikibook ajánlja.

Hozzávalók

  • 1 liter frissen sajtolt birsalmalé,kardamom farm, Mayapott
  • 1/2 liter alkohol,
  • 5 dkg őrölt kardamom,
  • 5 dkg fahéj,
  • 5 dkg szegfűszeg,
  • 5 dkg koriandermag,
  • 1 kg cukor

A birsalmalé és az alkohol elegyébe áztassuk be 5-6 napra a fűszereket, majd szűrjük le és adjuk hozzá a cukrot. Néhány napos érés után igazán különleges, fűszeres likőrt nyerünk.

Narancssaláta kardamommal és a kardamomos vaníliafagylalt receptje a Bio Berta honlapján.

Itt olvashatják a skandináv fahéjas csiga receptjét.

Kardamom gyógyhatása

A mag illóolajának legfontosabb vegyületei:  cineol, α-terpineol, terpenilacetát, limonén, α-terpinén, szabinén, kámfor.

Gyógyhatását az időszámításunk előtti negyedik században megemlíti egy ógörög orvos, Theophrastus, néhány századdal később pedig Dioscoredes. Az Ezeregy éjszaka legszebb meséiben szintén többször megemlítik stimuláló- és gyógyhatását.

kardamom termés és magHasználják a hagyományos kínai orvoslásban, ahol a gyomor és tüdő csatornákra ható szerként tartják számon. Melegítő energiájú ételként tartják számon, mely – úgy tartják, hogy – elősegíti a csi-, az energia áramlását. Aromás olajtartalmának köszönheti stimuláló hatását. Használható köhögés, megfázás kezelésére, étvágytalanság, puffadás, emésztési problémák, hasmenés ellen. Cineol tartalmának köszönhetően szájbetegségek, depresszió, nemi betegségek esetében is alkalmazható. Emellett enyhíti a csuklást és a kellemetlen leheletet. Borneol tartalma gátolja a vesekő kialakulását. A kardamomnak afrodiziákus hatást is tulajdonítanak.

Gyomorerősítőnek, méregtelenítőnek ajánlja a food.com az alábbi teareceptet: Fél liter forró, de nem forrásban lévő vízhez adjuk az alábbiakat: 4 kardamon termés, 4 szem fekete bors, 4 szegfűszeg, 1 kisebb fahéj, 4 szelet gyömbér. Hagyjuk fél órát ázni, szűrjük le, és adjunk hozzá két evőkanál mézet.

A korabeli római illatszerek főbb alkotórészei: a rózsa, nőszirom, nárcisz, tölgymoha, fahéj, kardamom, szerecsendió, gyömbér, nárdus, mézga-gyanta. – Írja Horváth Györgyi a Farmakognóziai Hírekben.

kardamom

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Tetszett ez a cikk? Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé? Iratkozz fel a Kertlap Magazin hírlevelére!
E-mail cím:*