Juj, de jó a jujuba!

Többen ajánlják honosításra a jujubát, amelynek kivonatait közismert kozmetikumok tartalmazzák, gyümölcse gyógyhatású, nyersen és feldolgozva fogyasztható. Rendkívül igénytelen, betegségei, kórokozói nincsenek.

A bengefélék (Rhamnaceae) családjába tartozó jujuba vagy kínai datolya (Ziziphus jujuba) Ázsia és Amerika szubtrópusi, és trópusi régióiban honos, de éppúgy megtalálható a mediterrán régiókban is, mint Törökország, Bulgária, Oroszország, vagy néhány közel-keleti ország. Termesztése több ezer éves múltra tekint vissza. A Krím félszigeten található Nikita botanikus kertben található, jórészt Kínából származó gyűjtemény mintegy 123 fajtát számlál. A régi fajták megtartása mellett új fajtákat is szelektáltak. 

Bengefélék

A kínai datolya igénytelensége miatt már nálunk is felbukkant. Több kertbarát és szakember meghonosításra, termesztésre javasolja. Lássuk, hogy miért.

jujuba hajtás

Ismerd meg a kínai datolyát!

A kínai datolya nálunk teljesen télálló 5-6 méteres fa, amely szép formájának köszönhetően jelentős díszértékkel is bír. Már egy-két éves korban termőre fordul. Mélyen gyökerezik, ennek köszönheti szárazságtűrését. Tövises, de kaphatók tövismentes fajták is. A fagyokra nem érzékeny, mert későn hajt ki. Levelei váltakozó állásúak, hosszúkásak, lándzsásak. Június elején virágzik.  Kicsi, édes illatú zöldes virágai a vékony hajtásokon nyílnak, néha az idősebb ágakon is megjelennek. A 1,5-5 cm-es, hosszúkás gyümölcsök kezdetben zöldek, majd vöröses rozsdabarnára színeződnek. A húsba ágyazott kemény csonthéjban helyezkednek el egyesével az almáéra emlékeztető barna magok. Termése október – november hónapokban érik. A gyümölcs frissen is kitűnő csemege. Íze hasonlít a nyári almára, színe pedig a csokoládéra. Mások szerint íze a gumicukorra emlékeztet. A termés csak pár napig áll el.  Forró nyarakra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően teremjen. Gyümölcseit Kínában aszalva vagy kandírozva, csemegeként fogyasztják, vagy alkoholban, míg Vietnámban füstölve tartósítják. Horvátországban remek lekvár készül belőle. A datolyához hasonló ízű aszalt, mézes jujuba nálunk is kapható.

jujuba virága

Jujuba virága. Fotó: Michael Kesl

Mutatós fa, akár szoliterként is megállja a helyét. Emellett igénytelen. Köves talajokon is megél. Napfénykedvelő, kiültetése után csak az első két évben kell öntözni. Hő- és szárazságtűrő. Téltűrő. A talaj megkötésére is alkalmas. Élősövénynek kiváló.  Legsikeresebben oltványról szaporítható. Metszeni nem kell!

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

A hagyományos kínai orvoslásban állítólagos az agyműködésre gyakorolt jótékony hatásáért, és nyugtató hatásáért használják a gyümölcsöt és magjait, a klinikai kísérletek tanúsága szerint hashajtóként és az újszülöttkori sárgaság megelőzésében hatékony. Fitokémiai és farmakológia kutatások eredményei szerint gyümölcse flavonoidokban, triterpén savakban gazdag. Ennek köszönheti a gyümölcs antioxidáns hatását. hemopoetikus őssejtkéző tulajdonságát pedig feltehetően poliszacharidjainak immunmoduláló hatása váltja ki. Gyulladáscsökkentő és tumorgátló hatásáért a triperpénsavak felelősek. A keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatásában a betulin sav és jujubosid B közreműködik. Manapság vizes kivonatának a központi idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása áll a kutatások fókuszában.

jujuba termése

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*