Ismét brutális a márványpoloska invázió

Nem lehet megmaradni az ázsiai márványpoloskától. Ősszel, szép időben ellepik a napos ablakokat, falakat. Még az ablakréseken keresztül is beférkőznek, de nem csak tolakodók, hanem kártevők is.

Japánból és Koreából bőröndben utaztak először Amerikába, onnan pedig Európába. 2004-ben még csak szórványosan bukkantak fel, aztán rohamosan elterjedtek. Nálunk 2013-ban jelentek meg az első példányok, Budapest környékén. 2014-ben már nem csak növényeken, hanem lakóépületekbe húzódva is előfordultak. Mára pedig tömeges megjelenésük egyenesen elviselhetetlen…

márványpoloska imágó

Fotó: https://www.izeltlabuak.hu/faj/azsiai-marvanyospoloska

Így ismerheted fel a márványpoloskát

A kifejlett ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys), ami nálad is ott csüng a függönyön, barna hátú, vöröses, feketés márványozott mintázattal. Ha sötét csápjainak 4. és 5. ízén halványsárga gyűrű látszik, szinte biztos, hogy márványpoloskát találtál. A nálunk honos bence poloska kicsit hasonlít hozzá, de teste hosszúkásabb, és, ha a hátára fordítod, a hasi oldalán kis, tövis szerű nyúlvány mered elő. A frissen vedlett fiatal példányok vörösesek, később vöröses alapon feketén csíkozottak, mintázottak, tömegesen fordulnak elő.

A márványpoloska életmódja

Az áttelelt példányok áprilisban, meleg, napos időben újra aktivizálódnak. Májusi párosodása után, június vége táján már lerakja tojásait. Ezt követően folyamatosan rak tojásokat egészen a meleg őszi napokig bezárólag. Az első tojásrakási hullámból augusztus végére- szeptemberre fejlődnek ki az imágók. Meleg időben csak 2,5 hónap kell ahhoz hogy kifejlődjenek, a hűvös időjárás lassítja a fejlődésüket, akár több hónappal is. Optimális számukra a 25 fok, de 15 fok alatt és 35 fok fölött nem képesek kifejlődni.

ázsiai márványpoloska lárvák

Fotó: EzioSacchi, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halyomorpha_Halys.jpg

EzioSacchi https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halyomorpha_Halys.jpg

Az ázsiai márványpoloska kártétele

A márványpoloska nem kívánt vendég a lakásban, irodában. Rendkívül visszataszító látvány, bárhol felbukkanhatnak, meleg koraőszi időben tömegesen zárt területre húzódnak, az elpusztult példányokról a levegőbe kerülő maradványok pedig allergiás reakciókat is kiválthatnak.

Azonban nagyobb veszélyt jelent, hogy a gyümölcsök, zöldségek,szántóföldi növények nagy rajongói. Szívogatásuk nyomán a termések elszíneződnek, foltosak, élvezhetetlenek lesznek. Nagy károkat okoznak almában, körtében, de még őszibarackban is. Tömegével károsítják a díszcserjéket és díszfákat is.

márványpoloska szedren

Fotó: Bernadine C. Strik, © Oregon State University

Az ázsiai márványpoloska elleni védekezés

Leginkább a megelőzésre kellene fektetni a hangsúlyt. Szabadföldön a hajnali, inaktív állapotukban a begyűjtésükkel (pl. fáról lerázás ernyőbe), majd megsemmisítésükkel (vödör vízben), vagy fénycsapdázással (pl. UV lámpák) lehet sikeres gyéríteni az állományukat. Vegyszeres kezelésnél a széles hatásspektrumú szerek hatnak, szerves foszforsav-észterek, inszekticid karbamátok és piretroidok. Növényvédőszeres permetezésnél oda kell figyelni a megfelelő fedettség elérésére, a magasan ágkoronák kezelésére. Gyümölcsösben először a szegélyeken lehelyezkedő sorokat kell figyelni, és védeni. Nálunk sajnos nem ismertek természetes ellenségei, de az USÁ-ban folyó kísérletek reménnyel szolgáltatnak arra, hogy a tojásparazita Trissolcus tojásfürkészek bevetése lehet a biológiai védekezés egyik jövőbeni módja.

(Forrás: Dr. Vétek Gábor: Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys), Növényvédelem, inváziós kártevők 9.)

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*