A kiskert tanfolyam tematikája

Őszi program

A programok sorrendje az oktatók elfoglaltságához igazodva változhat!

  1. kertkialakítás alapjai: hasznos, használható és kényelmesen fenntartható házikert megtervezése, célok, elvárások, kis- és nagy lehetőségek; Az oktatás helyszínén az Oázis áruház választékát is górcső alá vesszük!
  2. Bio szemléletű növényvédelem a kiskertben: A  hatékony, eredményes növényvédelemhez tudni kell, hogy mi ellen, mikor, mivel és hogyan akadályozhatjuk meg a betegséget. A jó kondícióban tartott növények ellenállóbbak, kevesebb növényvédelmi beavatkozás szükséges. Röviden ismertetésre kerülnek a biológiai és a hagyományos növényvédő szerek és alkalmazásuk.
  3. Az egészség megőrzése a gondolkodásmódban kezdődik és a konyhában fejeződik be: kis fűszertörténelem; fontosabb trópusi fűszerek gyógyhatása, termesztése; A fontosabb zöldségek, gyümölcsök, dísznövények gyógyhatásai.
  4. Zöldségkülönlegességek, felhasználásuk, receptek.
  5. Veteményes kert: hagyományos kerti zöldségtermesztés, faj- fajtaválasztás, a vetéstől, palántázástól a betakarításig, kertben, erkélyen, edényben
  6. Örökzöld választék: Milyen fenyőfélét válasszunk a kertünkbe? Vajon honnan származnak és mik az igényeik? Ezeket nézzük át és adunk választ arra, melyik örökzöldet, és milyen feladatra szánjuk a kertben. Mitől szőnyeg a fenyő? Miért szomorú? Vajon miért is sárgul…?A főszereplők: tuják, ciprusok, hamisciprusok, valódi fenyők, borókák, és a két örök sláger: a Leyland ciprus és a Smaragd tuja. Amiről szó biztosan lesz: milyen a talaj-, víz-, tápanyag-igényük.
  7. Szőlő a kertben: metszés, és egyéb fenntartási műveletek, szüret, feldolgozás; Szőlőlugas- lugasművelés;

Tavaszi program

Évelőfelületek kialakítása és kezelése; Séta a Budai Arborétumban; A Budai Arborétumban az évelő dísznövények tanösvényen járjuk végig a kertet. Az arborétumot erdőből alakították ki. Egyik különlegessége a magyar szentek szobraival díszített sétánya. Talaja homokos. Kiemelkedő boróka- és homoki cserje gyűjtemény található itt.

Zöldségtermesztéshez kapcsolódó kertlátogatás változó helyszínen.

Egynyári kiültetések, park látogatás; Séta a Margit szigeten; A növények a dunai kavicsos öntéstalajban több vízhez, tápanyaghoz jutnak, ezért itt szebbek, mint a városban sínylődő társaik. A park virágoskertjei, ágyásai. A kert ékszerei az egynyári, kétnyári virágok; ismerkedés az ágyás típusokkal, növényismertetők kiskerti ajánlattal. http://www.fokert.hu/listing/margitsziget

Vácrátóti arborétum és az arborétum területén található A Valeyrac Exotics különleges zöldségek bemutatókertjének megtekintése.

A szabadprogramok időpontja változhat az időjárástól függően!

Iratkozz fel a tanfolyamainkról és programjainkról is informáló hírlevelünkre!

E-mail cím:*