A kiskert tanfolyam tematikája

Őszi program

A programok sorrendje az oktatók elfoglaltságához igazodva változhat!

1. A kertkialakítás alapjai: hasznos, használható és kényelmesen fenntartható házikert megtervezése, célok, elvárások, kis- és nagy lehetőségek; Az oktatás helyszínén az Oázis áruház választékát is górcső alá vesszük!

2. Bio szemléletű növényvédelem a kiskertben: A  hatékony, eredményes növényvédelemhez tudni kell, hogy mi ellen, mikor, mivel és hogyan akadályozhatjuk meg a betegséget. A jó kondícióban tartott növények ellenállóbbak, kevesebb növényvédelmi beavatkozás szükséges. Röviden ismertetésre kerülnek a biológiai és a hagyományos növényvédő szerek és alkalmazásuk.

3. Örökzöld választék: Milyen fenyőfélét válasszunk a kertünkbe? Vajon honnan származnak és mik az igényeik? Ezeket nézzük át és adunk választ arra, melyik örökzöldet, és milyen feladatra szánjuk a kertben. Mitől szőnyeg a fenyő? Miért szomorú? Vajon miért is sárgul…?A főszereplők: tuják, ciprusok, hamisciprusok, valódi fenyők, borókák, és a két örök sláger: a Leyland ciprus és a Smaragd tuja. Amiről szó biztosan lesz: milyen a talaj-, víz-, tápanyag-igényük.

4. Gyümölcstermő kert-rész: hagyományos kerti gyümölcstermesztés akár edényben is, faj-, fajtaválasztás, telepítés, kialakítás, metszés (erről külön tanfolyamon lehet bővebben tanulni!). A házikerti gyümölcstermesztés iránt érdeklődőket várjuk a metszés tanfolyamunkra!

5. Veteményes kert: hagyományos kerti zöldségtermesztés, faj- fajtaválasztás, a vetéstől, palántázástól a betakarításig, kertben, erkélyen, edényben

6. Zöldségkülönlegességek, felhasználásuk, receptek

7. Kiskerti komposztálás: Mi is a komposzt? Mit rakhatunk bele? Hogyan készítsük? Szó esik a felhasználható anyagokról, a komposztálás elvi folyamatáról, az elkészítés lehetőségeiről, a felhasználásáról. Összehasonlítjuk a komposzt – trágya – műtrágya mesterhármast a felhasználás szempontjából. A foglalkozás végén mindenki tisztában lesz a sokféle trágyaféleség felhasználásáról.

Tavaszi program

1. Vetés: egynyáriak, évelők, vetőmag minőség, vetőmag előkezelés, vetési naptár;

2. Növénytársítások, egymást támogató és gátló növények, vetésforgó;A foglalkozást vezeti Dr.

3. Az egészség megőrzése a gondolkodásmódban kezdődik és a konyhában fejeződik be: kis fűszertörténelem; fontosabb trópusi fűszerek gyógyhatása, termesztése; A fontosabb zöldségek, gyümölcsök, dísznövények gyógyhatásai;

4.  Szőlő a kertben: metszés, és egyéb fenntartási műveletek, szüret, feldolgozás; Szőlőlugas- lugasművelés;

5. Évelőfelületek kialakítása és kezelése; Séta a Budai Arborétumban; A Budai Arborétumban az évelő dísznövények tanösvényen járjuk végig a kertet. Az arborétumot erdőből alakították ki. Egyik különlegessége a magyar szentek szobraival díszített sétánya. Talaja homokos. Kiemelkedő boróka- és homoki cserje gyűjtemény található itt.

6. Zöldségtermesztéshez kapcsolódó kertlátogatás a biotermesztést alkalmazó Dány melletti Ecseri tanya megtekintése szakvezetéssel, vásárlási lehetőséggel. Utazás egyénileg vagy busszal. fazenda.hu
A helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk.

7. Egynyári kiültetések, park látogatás; Séta a Margit szigeten; A növények a dunai kavicsos öntéstalajban több vízhez, tápanyaghoz jutnak, ezért itt szebbek, mint a városban sínylődő társaik. A park virágoskertjei, ágyásai. A kert ékszerei az egynyári, kétnyári virágok; ismerkedés az ágyás típusokkal, növényismertetők kiskerti ajánlattal. http://www.fokert.hu/listing/margitsziget

8. Vácrátóti arborétum és az arborétum területén található A Valeyrac Exotics különleges zöldségek bemutatókertjének megtekintése.

A szabadprogramok programja változhat az időjárástól függően!

Iratkozz fel a tanfolyamainkról és programjainkról is informáló hírlevelünkre!

E-mail cím:*