Biokertész Gyakorlat

Havonta egy alkalommal gyakorlati foglalkozásokon ismerkedhetnek a résztvevők az aktuális biokertészeti teendőkkel, növényvédelmi feladatokkal. A gyakorlathoz szükséges elméleti ismeretek nagy részét a Biokertészeti témanapon sajátítják el a résztvevők, melyek a gyakorlati alkalmakon kiegészülnek további hasznos információkkal, ismeretekkel. Időpont: Március, április, május, június, szeptember, szombat délelőtt, havi egy alkalom.

Utazás közösségi közlekedéssel megközelíthető gyülekezési ponton, ahonnan személygépkocsikkal, útiköltség megosztással folytatjuk az utat.

Helyszín

Új helyszínünk a Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amely nyolc kiállítási egységre ún. tájegységre tagozódik. Közülük mi az 1. tájegységben (észak magyarországi tájegység) – ahol az Ipoly és a Hernád közötti, 18-19. századi paraszti kultúrát mutatják be – fogunk tevékenykedni. A jellegzetes épületek körül a paraszti kertek is helyet kaptak, 

Igény szerint közös utazást szervezünk a H5-ös HÉV szentendrei végállomásától.

erdőhorváti lakóház (Skanzen)

erdőhorváti lakóház (Skanzen) konyhakerttel

A tanfolyam ára

A tanfolyam ára 5×3 óra gyakorlat: 39.900 Ft.-.

A tanfolyam tematikája (2018 tervezet):
spenót

Március 17.

Mit tanulunk?

  • Tavaszi készülődés a veteményesben
  • Ágyások előkészítése a vetésre
  • Kora tavasszal vethető zöldségfélék
  • Vetőszalag készítése
  • Mit vessünk most palántának?
  • Csávázólevek

Mit csinálunk?

  • Tavaszi talajelőkészítés – gereblyézés, ágyak kitűzése, vetőbarázdák kihúzása
  • Korai zöldségmagok vetése
  • Vetés szaporítóládába palántának
  • Idős fák metszése és ápolása
  • A kiválasztott ritkán használt zöldségnövényből ételkészítés (opcionális)
saláta

Április 14.

Mit tanulunk?

  • Növényismeret
  • Áprilisban vethető zöldségfélék
  • Mit vessünk most palántának?
  • Biolevek a palántákhoz
  • Kárképek és kórképek – tavaszi növényvédő munkák a kertben
  • Hogyan komposztáljunk?

Mit csinálunk?

  • Növényismeret
  • Áprilisban vethető zöldségfélék
  • Mit vessünk most palántának?
  • Biolevek a palántákhoz
  • Kárképek és kórképek – tavaszi növényvédő munkák a kertben
  • Hogyan komposztáljunk?

Május 12.

körömvirágMit tanulunk?

  • A gyakorlati foglalkozás helyszínén növényismeret, a kertben felmerülő problémák megbeszélése és megoldási lehetőségei
  • Gyakoribb kórképek, kórokozók- és kártevők megismerése
  • Mi virít itt? Növényismeret
  • Rovarismeret (hasznos – káros)

Mit csinálunk?

  • Kórképek élőben
  • Amit még vethetünk (cékla, retek, bab,)
  • Palántázás (paradicsom, paprika, uborka)
  • Mulcsozás, cserepezés, permetlevek készítése
  • Komposztálás
  • Támrendszer kialakítása
  • Gyümölcsfák védelme
  • Díszkerti munkák
konyhakert

Június 23.

Mit tanulunk?

  • A gyakorlati foglalkozás helyszínén növényismeret
  • A kertben felmerülő problémák megbeszélése és megoldási lehetőségei
  • Alapvető fűszer- és gyógynövények ismertetése – hasznuk a biokertben

Mit csinálunk?

  • Évelők és cserjék szaporítása
  • Tápoldat készítése
  • Rovarismeret (hasznos – káros),
  • Kórképek élőben
  • Aktuális kerti munkák: gyomlálás, kapálás, kacsozás, kötözés, tápoldatozás
  • Gyümölcsös zöldmetszés
  • Díszkerti teendők
biokertész oktober

Szeptember 15.

Mit tanulunk?

  • A gyakorlati foglalkozás helyszínén növényismeret
  • A kertben felmerülő problémák megbeszélése és megoldási lehetőségei
  • Szaporítási módok
  • Szüret és a kert téliesítése
  • Tárolás

Mit csinálunk?

  • Örökzöldek szaporítása
  • Még mindig vethetünk
  • Aktuális kerti munkák: gyomlálás, kapálás, kacsozás, kötözés
  • Rovarismeret (hasznos – káros),
  • Kórképek élőben
  • Szüret a kertben – zöldségek, gyümölcsök
  • Saját készítésű eszközök a kertben – hernyócsapdák, madáretetők,  fülbemászó cserépben
  • Fagyérzékeny növények felkészítése a télre
  • Fák- és cserjék ültetése
  • Díszkerti munkák

Jelentkezés előtt kérjük tájékozódj a fizetési feltételekről!

További információk telefonon: +36 30 919 5098 és emailben info@kertlap.hu

tanfolyam-jelentkezes

Iratkozz fel a tanfolyamainkról és programjainkról is informáló hírlevelünkre!

E-mail cím:*