Ismerd meg a szenzációs a likopint!

Anyu most az egyszer téved! Nem a nyers paradicsom a legegészségesebb. A paradicsom jobb főzve, sütve, mint nyersen! Likopin tartalma ugyanis hőkezeléssel válik jól felvehetővé. De egyáltalán mi az a likopin?

paradicsomok

Ismerd meg a likopint!

A karotinoidok természetes, kis molekulájú vegyületek. Egyesek nemcsak színeznek, de egyúttal hatékony antioxidánsok is. Az antioxidáns hatású karotinoidok ember, ló szarvasmarha, baromfi esetében a bélből szívódnak fel, ahol részben át is alakulnak más vegyületté, részben változatlan formában kerülnek a véráramba, és jótékony hatást fejtenek ki.

A növények színtesteiben található egy különleges színanyag, a zsírban oldódó likopin. A likopin olyan vörös színű karotin származék, amely termesztett növényeink közül a paradicsomban fordul elő a legnagyobb mennyiségben (összes  karotinoid tartalmának 60–64%-a), de hazai gyümölcsök közül a csipkebogyó, és a görögdinnye is tartalmazza. A bársonyvirág szirmainak színét is a likopin adja. A likopin nem A-vitamin előanyag, mint a karotinok általában (lásd sárgarépáé), és számos élettani hatással rendelkezik.

A likopin természetes antioxidáns, és sejtvédő hatása is van, erősíti az immunrendszert.

Miért fogyassz paradicsomot?

A paradicsom likopin tartalmának köszönhetően olyan antioxidánshoz jut a szervezet, amelynek sejtvédő hatása is van. Antioxidáns hatásán kívül a sejtek közötti anyag- és információáramlásban (cell-to-cell communication) is részt vesz, tumor gátló hatású.

A likopin molekula fontos tulajdonsága, hogy hőkezelés, azaz pl. a paradicsom feldolgozásának hatására, koncentrációja nő.  A feldolgozás során ugyanis egy kémiailag stabilabb szerkezetű, könnyebben felszívódó likopin módosulat keletkezik, amely hő hatására kiszabadul a sejtekből, és hozzáférhetővé válik az emésztés során. A likopin tartalom az alábbi sorrendben nő a paradicsomban illetve a paradicsomtermékekben: nyers paradicsom→paradicsomszósz→ sűrített paradicsom→ ketchup→paradicsompor.

befőzött paradicsom

Humán táplálkozásban a szív és érrendszeri betegségekben, valamint a rákos megbetegedések megelőzésében van kimagasló szerepe, gátolja a tumor kialakulását illetve növekedését. Bizonyított pozitív hatása a prosztata-, a gyomor- és a tüdőrák megelőzésében. Jelentős antioxidáns hatását erős szabadgyök megkötő képességének köszönheti. Tudva lévő, hogy a szervezetben található szabadgyökök roncsoló hatásúak, mutációt idéznek elő. További előnye, hogy egy bizonyos enzim szintézisének gátlásával csökkenti a koleszterin termelődését.

Aki egészségesen akar étkezni, fogyasszon sok paradicsomlevest, paradicsommártást, főtt, grillezett paradicsomot, illetve a mediterrán konyhára jellemző módon ezt egészítse ki az alábbiakkal: olivaolaj, zöldség hal.

Tégy paradicsomot a takarmányba!

A paradicsom feldolgozása során keletkező paradicsomtörköly (héj és mag) frissen és szárítva is remekül hasznosítható sertés, nyúl és szarvasmarha takarmány! Különösen magas a szárított paradicsomhéj likopin tartalma. Adják szarvasmarháknak, kis kérődzőknek, baromfiknak, illetve halaknak is. Frissen remekül adagolható kukoricadarával, amely a felesleges folyadékot felszívja, az erjedési folyamatokat gátolja. 20% kukoricadarával keverve kiváló vadtakarmány. Forrás: Galló Judit et al: Paradicsomtörköly-szilázs vadtakarmányozási célú felhasználása, agrotrend.hu

A paradicsomtörköly, mint likopinforrás, takarmány-alapanyagként felhasználható a baromfitakarmányokban is. A baromfinak adott nyers vagy szárított paradicsomtörköly csökkenti a tumor képződést, erősíti az immunrendszert, étvágynövelő. Miután a likopin a petefészekben raktározódik, szépen színezi a tojássárgáját.

Forrás: Papócsi-Réthy Katalin: A LIKOPIN FELSZÍVÓDÁSA, HASZNOSULÁSA ÉS GYAKORLATI SZEREPE TOJÓMADARAK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN (JAPÁN FÜRJÖN VÉGZETT MODELLKÍSÉRLETEK)
doktori értekezés, Szent István Egyetem, Gödöllő.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*