Így tartsd távol a vakondot!

A vakond hívatlan vendég. Ha a virágoskertet, a veteményt és a pázsitot túrja fel, bizony senkinek sem vigasztalódik azzal, hogy viszont nagy pajorfogyasztó, hanem azon kezdi törni a fejét, hogy tessékelhetné ki őkelmét! Néhány tippel szolgálunk. A hatékonyság érdekében egyszerre többet alkalmazz!

vakond

A vakond vadászterületén akár 100 méternél is hosszabb járatokat készít. Ennek nyomai a vakondtúrások. A járatok átmérőjét a vakond úgy alakítja, hogy azokon keresztül könnyedén közlekedhessen. Az alagút fala a gyakori használat következtében egészen simává válik. A vakond nyáron a talajfelszín közelében ásott járatokban (10-40 cm-es mélységben) tartózkodnak, A telet 1 méteres mélységben vészelik át.

A vakondtúrások nem csak esztétikailag nem kívánatosak. A vakond ugyanis munkája során tövestől kiforgatja a növényeket a talajból.  Mivel hazánkban 1901-óta védettséget élvez, így a vakond irtása TILOS! Egyetlen alternatíva a vakond távoltartása. Arról se feledkezz meg, hogy nagy kártevő fogyasztó, többek közt rajong a pajorokért, tehát nem feltétlenül kell, hogy a „szabaduljunk meg tőle” kategóriába tartozzon!

vakondtúrás

A hobbikertészek többé-kevésbé bevált módszerei

  • Vakond járta helyre tűzz le egy karót, húzz rá egy konzervdobozt (sörös dobozt), a szél keltette csörömpölés távol tartja a vakondot.
  • Tarts macskát!
  • A gazdaboltba végy vakond csapdát, az elkapott anyaszomorítót vidd el jó messzire!
  • Használj vakondhálót! Az internet tele van erre vonatkozó ajánlatokkal és felhasználási javaslatokkal.
  • Vásárolj Horto Bio Ricinus darával kevert szerves trágya pelletet. Alkalmazd!

Ismerj meg néhány vakond riasztó növényt!

gyalogbodza

Egyes megfigyelések szerint a gyalogbodza levelek kellemetlen illata távol tartja a legyeket, riasztja az egereket, és a vakondokat is. Vakond riasztónak úgy ajánlja egynéhány szakirodalom, hogy a vakondtúrásba dugjunk egy-két hajtást, vagy levélcsomót. A bodza nagyon jól szaporodik zölddugványozással is, és lehet, hogy ha magára hagyjuk a vakondriasztó hajtásokat, szép bodzabokraink lesznek. Az egérriasztás bodzával feltehetően hibás megfigyelés, mert ha igaz lenne, akkor a füvesített sorközű feketebodza ültetvényekben -például Ausztriában- a mezei pocok nem okozna jelentős kárt.

sárfű

A vakondűző kutyatej, más néven sárfű ( Euphorbia lathyris) egyik fontos tulajdonsága, hogy a vakondok nem szeretik a gyökerében is termelődő tejnedv petróleumhoz hasonló illatát, ezért a vakond ásás közben, ha megsérti a gyökerét, elmenekül. Ültessünk a veteményesbe néhány példányt. De csak akkor működik a vakond riasztás, ha a vakond megsérti a gyökeret! A növény mérgező, gyerekes kertbe nem ajánlott.

csillaghagyma

Csillaghagyma – Tulbaghia violacea : A növény gyökerének illata elűzi a rágcsálókat, például vakond, pocok.

császárkorona

Hasonló hatású a gyönyörű császárkorona (Fritillaria imperialis), melynek erős szagú gyökerei tartják távol a vakondokat, egereket és egyéb rágcsálókat. Azonban ezt az illatot is megszokhatja egy idő után.

kerti laboda

A Kerti labodának legalább olyan értékes az ásványi anyag készlete, mint a spenóté, a C-vitamin tartalma viszont a háromszorosa, nem csoda, hogy már a középkorban is főzeléknövényként tartották számon. A másik nagyon fontos tulajdonsága hogy mindenféle hókuszpókusz nélkül elűzi a vakondokat. (?) 2.5 m-re is megnő, már ha hagyjuk. A spenóttal ellentétben nyár végéig szedhető.

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*