Homoktövis termesztése

terméses homoktövis

Fotó: Dr. Sipos Béla Zoltán

A homoktövis (Hippiphae rhamnoides) az ezüstfavirágúak (Eleagnaceae) családjába tartozó, sarjadzó, sűrű bozótot alkotó cserje vagy kisebb termetű lombhullató fa. Homok- és öntéstalajokon, tengerparti dűnéken terem. Hazai populációja védett. Egyetlen hazai rokona az ezüstfa (Eleagnus angustifolia). Parkokba, fasorokba dísznövényként ültetik. Talaj megkötésére, nagy foltok kialakítására használhatjuk, vagy  sövényként is ültethetjük.

A homoktövis környezeti igénye és fajtái

Napfény igényes. Talajban nem válogat. Sivár, meszes, sós talajon is jól terem. Gyökerein nitrogénkötő baktériumok élnek. Szárazság- és fagytűrő.

Kártevői, kórokozói a levéltetvek, a szürkepenész és a Verticillium, amelynek kártétele csökken, ha talajfelszíni gyökereket nem sértjük, és a növény vízellátásáról gondoskodunk.

Oranzsevaja

Fotó: Dr.Sipos Béla Zoltán

Európában a nagy karotin és C-vitamin tartalmú német fajták (pl. Leikora, Hergo) terjedtek el a leginkább. Államilag elismert, meghonosított altáji fajták pl. az Oranzsevaja, Csujszkaja, Obilnaja, Jantarnaja.

Oranzsevaja tövis nélküli, vagy enyhén tövises. Gyümölcse sötétnarancs színű, kerekded, középnagy. Termései nagyon sűrűn helyezkednek el a hajtásokon, szedése emiatt nem könnyű. Bogyói savanyú ízűek, C-vitamin tartalma kiemelkedő. Érése korai, július közepétől szedhető.

A Csuszkaja közepes, vagy gyenge növekedési erélyű, tövis nélküli, hajtásrendszere szétterülő. Gyümölcsei augusztus elejétől érnek, bogyója nagy, ovális alakú. Gyümölcse édeskés ízű, bogyói ritkán állnak, ezért könnyen szedhetők. C-vitamin tartalma 100-200 mg%.

törzses formára metszés

Fotó: Dr.Sipos Béla Zoltán

Az Obilnaja enyhén tövises, erős növekedésű. Nagy, ovális gyümölcsei Narancsszínűek. Bogyói ritkán állnak, ezért könnyen szedhető. Bőtermő. Harmonikus, kellemes ízű, friss fogyasztásra is alkalmas. Korai érésű, már júliustól szedhető.

A Jantarnaja közepes növekedési erélyű, enyhén tövises, ritka ágrendszerű fajta. Jó termőképességű, Nagy gyümölcsű (0,5-0,7 g/db), narancsszínű, ovális bogyójú. Túlérett bogyója a bokron aszalódik, nem hullik.

A Leikora, a képen is látható Hergo fajták bár sokkal tövisesebbek, mint az orosz és szibériai fajták, de a terméshozamuk – irodalmi adatok alapján- sokkal nagyobb.

A homoktövis telepítése

Burgonya és kajszi után ne telepítsük! Őszi vagy tavaszi telepítése előtt zöldtrágyázzunk, szerves trágyázzunk, esetleg foszfor tartalmú műtrágyázást is végezhetünk (150-200 kg/ha). A nőivarú egyedek mellé porzósat is kell telepíteni! Javasolt ültetési távolsága: 4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság. Az ültetőgödör 50-60 cm mély, 30×30 cm-es méretű legyen. A gyökérnyakat ültessük mélyebbre, mint ahogy a csemetekertben tették. Az első évben ajánlott öntözni, és a tápanyagellátást is optimális szinten tartani. A kiültetés után ajánlott a csemetéket visszavágni. 3-4 évente nem árt metszeni.

A homoktövis betakarítása

füvesített sorközök

Fotó: Dr.Sipos Béla Zoltán

A betakarítást az érés elején kell elvégezni. Ha a betakarítással a gyümölcsös hajtásvégeket levágjuk a következő évi termés egy részétől is megszabadulunk! Leghatékonyabb, ha a korona belső részén lévő terméses hajtásokat lemetsszük, a külső részekről pedig kézzel leszedjük a bogyókat. Üzemi méretekben alkalmazzák az NDK-ban a Humboldt egyetemen két gépésze által kidolgozott, a többé-kevésbé gépesített betakarítási módszert. A terméses gallyakat pneumatikus ollókkal levágják, feldarabolják tartályláda méretűre, mélyhűtéssel lefagyasztják, majd lerázzák a bogyókat a gallyakról. Ezután rostálással tisztítják meg az egyéb növényi részektől.

A leszüretelt bogyók rosszul tárolhatók. Nyers fogyasztásán kívül befőtt, kompót, lekvár készülhet belőle.

Forrás: Bernáth Jenő: Gyógy- és aromanövények

További információk a homotövisről
közelebbről is megismerkedhet a homotövissel kiskert- és gyógynövény tanfolyamainkon.

homoktövis
Tetszett ez a cikk? Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé? Iratkozz fel a Kertlap Magazin hírlevelére!
E-mail cím:*