Hogyan használjuk fel az aranyalmát?

A birs egyik jellegzetes gyümölcsünk. Azonban manapság inkább kedveljük az azonnal fogyasztásra kész gyümölcsöket. Sok helyen már a lekvárokhoz sem adjuk, pedig magas pektintartalma miatt megtehetnék. Helyette a dzsemfixet használják.

birsek

Őseink aranyalmaként emlegették, a szerelem és boldogság emblematikus megjelenítője volt, de a 20. században jelentősége egyre csökkent. Az ókorban nagy területeken termesztették, és a bibliai alma is nagy valószínűséggel birs lehetett.

Ha napos ablakközbe állítjuk, a kemény, egyáltalán nem leveses, fanyar, nem túl vonzó küllemű, gyakran zöldes-sárga héjú gyümölcs elkezd sárgulni, héja fajtától függően narancsossá, sötét sárgává válik, vanília, citrus és almaillatot áraszt. De érlelhetjük a ruhásszekrény tetején is, ahogy nagyanyáink tették. Az érett gyümölcs hámozás után, főzés közben csodás parfümös illata mámorító, a sárgás gyümölcshús szinte varázsütésre sötét rózsaszínűre változik. Ha mindezt cukros vízben végezzük, mennyei aromájú eledelhez jutunk, az édes, sűrű szirupról már nem is beszélve.

Cikk ajánlat: A birstermesztés buktatói

A birs gyógyhatása nem ismeretlen előttünk. A népi gyógyászatban mint hasmenést csillapító szer szerepel. A birs leve segít fertőző hasmenés gyógyításában. Amikor nincs elegendő gyomorsav vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk, a birs savas hatása mozgásba hozza az egész emésztőrendszert. A birs nemcsak az emésztést serkenti, de a gyulladást is gyógyítja. A birslé hatásos lehet a reumás gyulladásra, fájdalomcsökkentőként is számon tarják. A legjobb, ha egy fél pohár birslét fogyasztunk.

Mi minden található a gyümölcshúsban? Cukrok, savak, cserzőanyag, pektin, galactoaraban, leucoanthocyanidin, illóolaj, A magnyálka kivonva égési sebekre, felfekvés esetén külsőleg (szuszpenzióban, kenőcsben) használható.

Kipróbált valódi receptek szorgos háziasszonyoktól

Birssajt

Szlaukóné Kiss-Győri Ilona receptje a “Hobbikertészek, ide!” csoportból: Birst alaposan mosom, súrolom, kiszedem a magházat, a csumáját,és héjastul feldarabolom.  Felteszem vízben, puhára főzöm, leszűröm, (a levé remek ivólé cukorral, citrommal), a leszűrt birsalmát botmixerrel simára turmixolom, berakom egy nagy lábasba, cukrot adok hozzá ízlés szerint, és addig kavargatom, amíg egy kistányérra cseppentve szilárdnak találom. Végül vízzel kiöblített formákba, akár kávéscsészébe is öntöm, majd másnap kicsúsztatom a formákból egy deszkára és levegőn szárítom.

birs sajt

birs sajt formában. Fotó: Szlaukóné Kiss-Győri Ilona.

Krotos Erika receptje a “Hobbikertészek, ide!” csoportból: A birsalmákat jól meg kell mosni, a felületén lévő szőröket ledörzsölni. Négybe vágni, kiszedni a magházat és az esetleges rossz részeket. Héjastól kell feltenni annyi vízzel főni, amennyi éppen ellepi. Pár perc alatt puhára fő. A levet le kell önteni róla (másik edénybe tenni = cukorral, citromlével máris kész az ivólé). A megfőtt birsalmát leturmixolni simára, feltenni főzni egy jó nagy edénybe. Minden kilogramm birsalmához 60-70 dkg cukor kell. Én azonnal hozzáteszem a cukrot, és együtt keverem 2 órán keresztül. Ezalatt az idő alatt kicsit a cukor is karamellizálódik benne és a végeredmény valami csodálatos ízű finomság. Vízzel kiöblített formába kell tenni, másnap kiborítani a formából. Néhány napig szellős helyen kell tárolni és forgatni, hogy egyenletesen száradjon. Azért ilyen szép piros színű, mert sokáig fő a cukor és a birsalma együtt. Sok sikert a főzéshez.

birsalma sajt

Birs sajt. Fotó: Krotos Erika

A “Hobbikertészek, ide!” csoportból Gyengéné Eta sült birs sajt receptje: Kb. 1 kg gyümölcshúshoz 50-60 dkg.cukrot keverek. 150 fokon sütöm két és fél órát, kevergetés nélkül, lefedés nélkül. Az órát felhúztam, amikor csörgött lejárt a két és fél óra, kivettem, kiadagoltam. Majd Kiadagoltam, száradás nálam a hideg spájzban, kiöntve a formából, és ha megszáradt, nem ragad már, akkor jó.

A tárolásról Györéné Gulyás Mária A “Hobbikertészek, ide!” csoportból így ír: Én a szekrény tetején szoktam zsírpapíron szárítani. Pár nap múlva kíönteni a formából és 2-3 naponta forgatni kell amíg ki nem keményedik. Ha szép kristályos lesz körben, akkor sokáig eláll.

Birs kocsonya szőlővel

Lívia Czibulka receptje a “Hobbikertészek, ide!” csoportból: Must 4 literébe előre megfőzött és lepaszírozott biralma pépet teszek. Fél kilójához adok fél kiló cukrot. És összekeverve főzöm, amíg sűrűsödni kezd. Szép piros lett érződik a birs is meg a szőlő is. Finom sültekhez meg buktába. De csak úgy vajjal kenyérre is.

Birsalma eltevéshez receptek: www.gasztrokaland.hu; További birs receptek.
birs fogyasztásra

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Tetszett ez a cikk? Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé? Iratkozz fel a Kertlap Magazin hírlevelére!
E-mail cím:*