Hézagpótló egynyáriak

A virágágyi növények hézagkitöltő szerepére kevésbé szoktak gondolni a hobbi kertészkedők, pedig élénk színű csoportjaik üdévé teszik a beültetéseket.

Nyár közepére előtűnnek a nem tervezett hiányok, hézagok a virágoskertben, ha az évelők közül némelyek kipusztulnak, vagy visszahúzódnak, miután túl vannak a virágzási perióduson, illetve egyszerűen csak nem olyan mutatósak, mint virágjukban.  Ezek a problémák a parkokban is jelentkeznek, munkát adva a kertészeknek az egész szezonra. A nyári évelőkertekben mindig készenlétben állnak a becserepezett egynyáriak bevetésre várva.
Egynyari-viragok

Előre megtervezett hézagok egynyáirak számára

Ha előre tervezzük a hézagot, akkor az üres foltok állandóak, és évről évre, mindig más tavaszi, nyári virágokkal ültethetők be. Az előkertek kedvelt megoldása. A gyephatároló szegélyágyak növényei általában a rózsák, évelők. Ezek közé ültessük az egynyáriak színes csoportját. Tavaszra ültethetünk sárga violát, majd dáliát, büdöskét. A sziklakertekben is üde színfoltot képeznek a törpe növekedésű egynyáriak. Ilyenek például a fátyolvirág, a tatár virág az árvácska.

rózsák pipitérrel

Rózsák pipitérrel

Évelő kiültetések közti ideiglenes helyek egynyáriak számára

Az aranyvesszők ültetési távolsága 120 cm. Közöttük takaratlan a talajfelszín. Az évelő kiültetések közötti kopár földfelszínt jótékonyan takarják a kiültetett egynyáriak. Így nem csak színesítik környezetüket, hanem levélzetükkel a talajt is óvják. Miután ez a kopárság évek alatt fokozatosan csökken, úgy tervezzünk, hogy ősszel tavaszra virágzó hagymásokat ültessünk, később pedig nyári majd őszi virágzású növényeket.

A későn virágzó egynyáriak oda telepíthetők, ahol a lágyszárú évelők már elvirágoztak. A zsálya, vasfű, margaréta, később az őszirózsa, dália a legmegfelelőbbek. Növényt arra az esetre is tartalékoljunk, ha esetleg a nyári szárazság megtizedeli a virágállományt.

Néhány egynyári virág

Háromszínű szulák

A háromszínű szulák (Convolvulus tricolor) élénk színfoltot ad. Gyenge talajon is megél. Magja mérgező. Magassága 20-30 cm, terjedelme 45-60 cm.

Convolvulus tricolor

Tündérkürt

A tündérkürt (Godetia grandiflora) szegélyként és hézagkitöltőként kiváló. Főleg rózsaszínben sokféle telt, félig telt virágú változata ismert. Magassága 20-38 cm, terjedelme 23-30 cm. Vágott virágként vázában is szépen mutat.

Godetia grandiflora

Tojásvirág

A tojásvirág (Limnanthes douglasii) mutatós talajtakaró növény. Gyorsan fejlődik, magról jól szaporodik. Fagytűrő. Magassága 15 cm, terjedelme 23 cm.

Limnanthes douglasii

Sarkantyúka

A sarkantyúka (Tropaeolum majus) kompakt változatok helyett a kúszó változatok ajánlottak. A sárga, vörös, narancs különböző árnyalataiban pompázik. Vannak tarka levelű változatok is. Magassága 30 cm, terjedelme 60 cm.

Trapeolus majus

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*