Gyümölcsfát metszeni, de mikor?

Február közepe táján, lassan sort keríthetsz a fás metszésre. Azonban metszeni az egész vegetációs időszakban lehet, míg a túl korai fás metszésnek nem kívánatos velejárója lehet a gombafertőzések megjelenése.

Minőségi japán metszőeszközöket ajánlunk a Kertlap kertészeti Webáruházból!

A metszés célja, hogy a termőfelületet  a minél nagyobb és jobb minőségű termés elérése érdekében alakítsuk. Több cikkben foglalkoztunk már a koronaformák kialakításával, most lássuk a termőkori metszést, amely a termőre fordult gyümölcstermő növényeken alkalmazott metszési módszere. Célja a termő egyensúly és a koronaforma megtartása. Egyszerűen fogalmazva a fő cél a korona kiterítése a napra. Cikk ajánlat: Gyümölcsfa koronaformák I.; Gyümölcsfa koronaformák II.

almafa koronaalakítás nyugalmi időszakban

Almafa koronaalakítás nyugalmi időszakban.

Fás metszés a növények nyugalmi időszakában végzett metszés. Míg a nyugalmi időszakban végzett fás metszés kedvező hatást gyakorol a kihajtásra, erőteljesebb regenerációt vált ki, a zölden végzett metszés kevésbé serkenti a kihajtást, sőt gyöngíthető vele a fa növekedési erélye.

Fás metszést nem csak nyugalmi időszakban lehet végezni! Leghamarabb a gyümölcsfák közül az almát metszheted illetve az almatermésűeket, ezek nem érzékenyek a hidegben fertőző gombákra, amelyek egyébként a sebfelületeken keresztül fertőznek.

Aztán jöhetnek a csonthéjasok, amelyek érzékenyek a citospórás fertőzésre és a gutaütésre.  Bizonyára sokan hallották már, hogy piros bimbós állapotban ajánlják az őszibarack metszését. Minél közelebb vagyunk a hideg, csapadékos időjárású télutóhoz, annál nagyobb a veszélye a baktériumos, de főként a gombafertőzések terjedésének. Mások szerint ezzel óhatatlanul lesodorjuk a virágbimbókat, megszabadítva magunkat a leendő termés egy részétől. Meg kell találni a két időpont közötti kedvező állapotot!

A kajszi, az őszibarack, a szilva, a cseresznye, a meggy és a mandula metszhető rügypattanáskor, de akár virágzásban is.

Amikor a rügyek már duzzadni kezdenek,  a március közepe és április közepe közötti időszak kedvező a csemeték koronaalakító metszéséhez.

Sose mulaszd el a metszés utáni sebkezelést!

őszibarack szálvesszős metszése

őszibarack szálvesszős metszése

Egyes burjánzásra hajlamos gyümölcsfa fajták esetében még inkább ajánlott kihajtás után metszeni. Ahogy már szó volt róla, a késleltetett fás metszés nem dobja meg olyan mértékben a vegetatív kihajtást, mint a nyugalmi időszakban történő metszés, amikor is a fák, mintegy ellenreakcióként, a vegetációs időszak megkezdésekor erőteljes vegetatív növekedésbe kezdenek.

Vegetációs időszakban történik a hajtásválogatás, a hajtások túlburjánzása ellen. Ennek módja a hajtások eltávolítása tőből (elágazásra, burjánzásra hajlamos fáknál) vagy visszavágása levélkoszorúra (felkopaszodásra hajlamos fáknál elágazásra ösztönöz). A nyár eleji időszakban végzett zöldmetszés előnye, hogy szellősebbé teszi a koronát, a korona belsejébe jobban behatol a fény, ami segíti a gyümölcsérés folyamatát. Ilyen fajta pl. az augusztus végétől érő Champion őszibarack fajta.

elmaradt termésritkítás

Ha elmarad a termésritkítás, a gyümölcsök elaprósodnak, lehullanak. termésritkításra a természetes gyümölcshullás után kerüljön sor! Pontatlan megközelítéssel termésritkításra a teljes virágzástól számított 35–50 napok között kerülhet sor, amikor a gyümölcskezdemény mérete 22–27 mm. Módja az egymás melletti gyümölcsök kiritkítása 3-4 ujjnyi távolságra.

Nyáron eltávolíthatod a meredeken felfelé törő vesszőket. Nyáron kerüljön sor a magasra törő, nem elágazó, rejtett rügyekből fejlődő fattyúvesszők metszésére is. Ne várd meg vele a következő tavaszt, mert addig is feleslegesen veszi el a tápanyagot, illetve beárnyékolja korona belsejét. Kivétel, ha egy mellék vázág valami miatt eltávolítására került. Ilyenkor a vízszinteshez legközelebb álló fattyúhajtást, vagy vízhajtást meghagyják és visszavágják. Ebből a hajtásból, egy újabb mellék vázágat lehet kinevelni. Nyáron is sorra kerülhet a mozgást, a kert használatát, pl fűnyírást zavaró részek eltávolítására.

A félfás metszés augusztus elejétől szeptember közepéig végezhető. Augusztusban metszhető például a cseresznye, a meggy, amely ekkorra már letermett. Itt a cél az, hogy a növény még vegetációs időszakban több fényhez jusson. Bár most nem a termésérlelés a cél, hanem a következő évi virágrügyek differenciálódásának a segítése, amely már ebben az időszakban elkezdődik, majd télire leáll és tavasszal tovább folytatódik.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*