Gombafertőzések terjedése a tavaszi időszakban

Zsigó György – Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

A gombák terjedésének kedvez a hűvös, párás időjárás. A szél ugyan szárít, de egyben nehezíti a permetezést. Ki kell használni a szélcsendes napokat a permetezésre!

A lisztharmat minden gazdanövényén megtalálható, terjed. (Sok kertben már a köszméte termését is elvitte!)

A virágfertőző monília talán a kajszikat kapta el leginkább, száradnak a hajtásvégeik. A visszametszés után is érdemes permetezni, mert már a gyümölcsfertőző monília is támad.

virágfertőző monilia

Forrás: plantesygdomme.dk

A gombaölő szerek csak megelőző kijuttatással védenek a moníliák ellen. A penészgyepes gyümölcsöt már nem lehet meggyógyítani! A viharoktól, rovaroktól sérült gyümölcsöket a betakarításig védeni kell. A sebzéseket okozó szelek, viharok után minél gyorsabban (sok szakember szerint 12 órán belül) és bő lémennyiséggel kell kijuttatni a készítményeket. Különösen sietni kell a kontakt gombaölőkkel.

Az alábbi felszívódó szerek engedélyezettek gyümölcsmoníliára:

Topas 100 EC (az összes csonthéjasban:7 nap é.v.i.), Teldor 500 SC ( az összes csonthéjasban:3 nap é.v.i.), Switch 62,5 WG (csak meggyben:7 nap é.v.i.), Chorus 50 WG (az összes csonthéjasban: 14 nap é.v.i.), Signum WG (az összes csonthéjasban: 7 nap é.v.i.), Systhane Duplo és a Talentum (cseresznye, meggy 14 nap é.v.i.), stb.

Keverjük a fentieket kontakt szerekkel. Ilyenek pl. a kiváló mankoceb hatóanyagú, III. kategóriás Dithane M 45 és Dithane DG Neo-Tec, Manzate 75 DF, Manco 80 WP, Penncozeb DG, Pennozeb plusz, Vondozeb DG és Vondozeb Plusz, stb.vagy réztartalmú szerekkel. Ez utóbbiak a fejlődő gyümölcsön perzselést okozhatnak.

A fenti szerek többsége a különböző csonthéjas levélbetegségekre is engedélyezett. Ezek közül a levéllikasztó gomba és a szilvalevelek vörösfoltossága érdemel említést.

A hűvösebb kertekben még a tafrina is jól érzi magát, már a gyümölcsöket kerülgeti. A száraz, meleg idő leállíthatja terjedését.

A meleg biztosan meghozza az almások varasodását és a körterozsdát is. Készülhetünk a permetezésre. A fentebb felsorolt szerek közül az aláhúzottakkal, egyben ezek ellen is védekezhetünk. Megelőzésképpen, javaslom, hogy már most kezeljék az almát és a körtét is. (A rézzel még itt is vigyáznék! A fiatal gyümölcsöket megégetheti, de később, az esőtől, szelektől sérült bőrű idősebb gyümölcsökön is gondot okozhat.)

Előfordulhat május eleji lisztharmat fertőzés is szőlőben. A fürtök megbetegedésének mértéke nagymértékben a várható virágzáshoz képest a tünetek megjelenésének koraiságától, és a tünetek gyakoriságától függ.  A kordonkarokhoz közeli részeken fedezhetők fel az első lisztharmatos leveleket. Aki elhalasztja a védekezést a leveleken, az számolhat a fürtfertőzéssel, a sérves bogyókkal. Az átázott talajok kipárolgása elegendő nedvességet biztosíthat a peronoszpóra számára is, mely szintén megjelenhet, egy felmelegedést követően.
fitoftóra burgonyán
Megjelenhet továbbá borsón a peronoszpóra és a peronoszpórák társaságához tartozó fitoftórára is számíthatunk paradicsomban, burgonyán. Találó a magyar nevük: paradicsomvész avagy burgonyavész. Valóban „vészes” gyorsasággal, akár 2-3 nap alatt is letarolhatja a lombot. Nedves, párás szeptemberben lecsorog a gumóhoz, azt is tönkre teheti. A szőlő peronoszpóránál ismertetett elvek alapján védekezhetünk, de a burgonyát szerencsére mindig kezelhetjük rézzel. A rezisztenciatörő kontakt reztartalmú szerek és rézpótló mankocebek mellett most feltétlenül használjanak mélyhatásúakat illetve felszívódóakat is. Ilyenek az Amistar, Acrobat MZ, Forum R, Galben R, Curzate R, Miltox Speciál Extra WP, a Ridomilok, Kupfer Fusilan WG, valamint a Proplant (ez utóbbi palántaágyak talajfertőtlenítése és lombkezelésre is engedélyezett).

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*