Füvesítés, gyeppótlás

A kert zöld szőnyege a szép pázsit vagy a kevésbé mutatós, de használható gyep. Mit igényel a pázsit vagy a gyep? Rendszeres vízellátást, gyomtalanítást, esetenkénti tápanyag utánpótlást, felújítást. A karbantartással ne késlekedjünk!

tulipán gyepben

A gyeplétesítés célja sport, játék, heverészés, vagy csak a szemet gyönyörködtetnéd? Magyarán strapabíró pázsitfűre vagy díszpázsitra van szükséged? Milyenek a kerted adottságai? Talajviszonyok? Fényviszonyok? Tudsz-e rendszeresen öntözni? Mindezektől függ, hogy milyen fűkeveréket válassz magadnak. Részletek a Pázsitgyepet alkotó fűfajok című cikkünkben.

Az időpont megválasztása rendkívül fontos, hiszen a magok csírázásához napfényre és nedvességre van szükség. A nappalok rövidülésével, az időjárás hűvösebbé válásával rontja a csírázás esélyeit. Az őszi füvesítést október közepéig ajánlott elvégezni, mert a frissen vetett fűnek minimum 4-6 hétre van szüksége a megerősödéshez!

Fűmag vagy gyepszőnyeg? Eldöntéséhez ajánljuk Gyepszőnyeg című cikkünket.

elhanyagolt gyep

Elhanyagolt gyep.

Csúnya gyepfelület

Újrafüvesítésre várnak a kisebb- nagyobb vakondtúrások, vízmosások, gépkocsi keréknyomok, vagy egyéb okból jelentkező hiányok, üres részek. Ezekre a problémákra megoldást jelent a felszíni talajegyengetés, az esetleges talajhiányt pótló földterítés, az ezt követő fűmagvetés illetve újravetés. A foltokban kitépett gyomok nyomában keletkező feltűnő hiányosságok, vagy a kitaposás nyomában jelentkező hiányok fűmaggal felülvetve kiküszöbölhetők akár további hosszú évekre is. Éljünk ezzel a lehetőséggel, áldozzunk a felújításra.

Hézagpótlás

A felújításhoz a talajfelszínt erős fogú gereblyével kell jól fellazítani, porhanyítani. Erre a fellazított felületű talajra lehet azután vetni a fűmagot. Ilyenkor elegendő a szokásos fűmag adag mintegy fele, ez általában négy-öt dekagramm négyzetméterenként. A hiányok helyén a fűmagot gondosan, a lehető legegyenletesebben kell lehetőleg begereblyézni a talajba.

Még hatásosabb, ha a fűmagot egyenletesen betakarja a finoman rostál komposztföld, négyzetméterenként mintegy fél-egy kilogramm. Ezt követheti a hengerezés vagy lelapogatás, majd jöhet az öntözés. A felújító fűmagvetés legmegfelelőbb időpontja a gyeptelepítéshez hasonlóan az az időszak, amikor már nem kell kifejezetten szárító-meleg időjárásra számítani. A kikelő fűnek még minden esetben jól meg kell erősödnie mielőtt az időjárás kedvezőtlenre fordul.

gyepszegély igazítás

Szegélykiigazítás

A szegélykiigazítást a felülvetés időszakában, a füves felületek széleinél, virágfoltban, útfelületben, esetleg más, nem kívánatos növénybenövések esetében végezzük el. Általában akkor szükséges, ha nem került sor műanyag hullámlemez általában csíkszerű gyepszél határoló lemezcsíkok elhelyezésére a füvesítéskor illetve a füvesítést követően. A szegélyhatárnak megfelelő vágásvonal zsineggel előre kitűzhető. Az egyenesen vágandó szakaszoknál deszka is lefektethető. Ezek mentén az irányító vonalak mentén csapott vagy tompa élű, de élesre reszelt szélű ásóval jól levághatók a túlnőtt gyeprészek. Az így szükségtelenné vált részek jól hasznosíthatók foltok kitöltésére, vagy a komposztban.

Mohásodás

A mohásodást is orvosolni kell. A legjobb orvoslás a kiváltó ok vagy okok megszüntetése. A mohosodás ott jelentkezik, ahol a fűállomány életfeltételei kedvezőtlenek. Ápolási hibák esetében is felléphet, például rossz tápanyag ellátás, tartósan nyirkos, átszellőzetlen talaj esetében. A talajszellőzéshez lyuggató vagyis gyepszellőztető eszközöket kell használni.

gyepszellőztetés ásóvillával

Szellőztetés, tápanyag ellátás

Így a gyakori nyírásokból visszamaradó elhalt növényi részek filcszerűen összeállt rétegében fellépő levegőtlenség is megszüntethető. Alkalmas eszközök híján hatékony a vasvilla is, még inkább az ásóvilla, amely kötöttebb talajon 15 cm körüli mélységben, lazábba talajoknál 5 cm mélyen, 30-40 centiméterenként leszurkálva. Különösen hasznos az így keletkező lyukak komposzttal való feltöltése. Ha nem várható csapadék, egy alapos beöntözés se maradjon el.

Ezt követheti a mésziszap vagy szénsavas mész egyenletes kiszórása és bemunkálása. A szükséges mennyiségről előzetes talajvizsgálat alapján lehet dönteni, de e nélkül négyzetméterenként legfeljebb fél kilogramm felel meg. A mohosodás ellen eredményes és veszélytelen eljárás, ha 15 rész kénsavas ammóniák műtrágya, 5 rész vasgálic, és 100 rész durva homok keverékéből jó 10 dekagrammnyi mennyiség kerül kiszórásra négyzetméterenként a fűfelületnek arra részére, ahol a mohosodás mutatkozik. Teljesebbé tehető a mohosodás elleni védelem a talajszellőztetésen túl a harmonikus tápanyag ellátással, szükség esetén vízelvezetéssel.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*