Fuszulykából szárazbab

A fuszulyka szára nemhogy felfut a fára, hanem beérett hüvelyterméséből kerül ki a szárazbab vagy szemes bab. Olvasd el, hogyan!

A bab Közép-Amerikából származik, a szárazbab mégis majdnem hungarikum, legalábbis 15 éve készülődik azzá válni. Addig is amíg várod, hogy előlépjen hungarikummá, gondolj arra, hogy a jókai bablevesnek, amely a szintén hungarikumnak számító Gundel házban látta meg a napvilágot, tényleg nincs párja a világon.

szárazbab változatok

Ahhoz, hogy élvezhesd a házi készítésű bablevest, elő is kell állítanod a leveshez nélkülözhetetlen száraz babot. Mert bár a bableveshez való kellékeket variálhatod kedvedre, egyet biztosan nem nélkülözhetsz a levesből, a babot.

Mi a különbség a zöldbab, kifejtőbab és a szárazbab között?

A szárazbab már az ókorban is ismert élelem volt, de zöldbabként csak a 1800-as évektől kezdték fogyasztani. Még száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a zöldbab és szárazbab fajtakör szétváljon. Egyes kéthasznú fajták mind szárazbabként mind zöldbabként fogyaszthatók.

A zöldbab (Phazeolus vulgaris) a sokszor zöld másszor sárgás változó megjelenésű hüvelytermés, amiben viszonylag puha, zsenge babszemek találhatók. Fajtától függően lehetnek a hüvelyek egészen laposak  is, amelyekben éppen csak kialakul a magkezdemény. Zöldbab esetében a hüvelyeket megpárolásuk után a maggal fogyasztjuk.

száraz babhüvelyek, benne az érett és megkeményedett szárazbabbal

A karósbab (Ph. vulgaris var. communis) fajták némelyike felhasználható zöldbabként, de, ha hagyod tovább érni, és a hüvely már kezd pergamenszerűvé alakulni, a körömmel még mindig benyomható, viszonylag zsenge babokat kifejtheted. Ez a fejtett bab. A zsenge babok párolhatók, hidegen salátaként, melegen levesben, egyéb babos ételekben fogyaszthatók. Ilyenkor a hüvely a komposztra kerül, a kifejtett bab pedig elfogyasztásra. Ha a bab tovább érik, szárazbabként lehet felhasználni. Más karósbab fajták termése zöldbabként nem fogyaszthatók, viszont a babot kifejtve kifejtőbabként illetve teljes érési állapotban szárazbabként fogyaszthatók. Míg a kifejtőbabot nem kell áztatni, könnyen, gyorsan puhul, addig a szárazbab csak előzetes áztatás után.

Míg a hazai zöld és szárazbabok többséges a Phaseolus vulgáris fajhoz tartoznak,  addig a salátababok, kifejtőbabok egy része a Phaseolus vulgáris fajba, más részük viszont a Phaseolus coccineus fajba tartoznak.

A szárazbab bemutatása

égig érő paszuly, más néven fuszulyka

Fotó: Szalay Zsuzsanna a “Hobbikertészek, ide!” FaceBook csoportból.

A szárazbab olyan sokféle akárcsak Gombóc Artúr csokoládéi: lehet apró, közepes, óriási. Kerekded, hosszúkás és vese alakú. És számlálhatod akár Mehemed a teheneket, aki, mint tudjuk, meg is számlált háromfélét: Fehéret, feketét és tarkát. A fehér fajták, már, ami a babot és nem a teheneket illeti, bőtermőek, a tarka, gyakran fürj típusúnak nevezettekhez képest. A konyhai felhasználásáról itt olvashatsz: Mi fán terem a bab?

Juliska babA karósbab hosszú tenyészideje miatt csak főnövényként termeszthető. A karósbab, akár zöldbabként, akár szárazbabként termeszted, meleg-, víz- és tápanyagigényes, hideg érzékeny. Laza, tápanyag dús talajba ültethető. Területe hajlamos a gyomosodásra, nem véletlenül hívják kapás növénynek, Kapáld tehát szorgalmasan. A kisketi termesztésről szóló részleteket, a futtatásra vonatkozó tippeket az alábbi cikkeinkben olvashatod: Zöldbab; Wigwam zöldségeknek

 A karósbabok közül régóta kedvelt magyar fajta a Juliska karósbab, amely kifejtőbabként és szárazbabként is fogyasztható. Azaz a hüvelyből kifejtett babokat zsengén, vagy teljesen érett állapotban is lehet fogyasztani. A szabadfold.hu így jellemzi: Erős szárú, kezdetben vajsárga, majd szép fehér virágot hozó tövén a lapított, széles hüvelyekben hozza a sötétbarna, vese alakú magjait. Mivel korai, már június közepétől virít, és igen bőtermő, ezért is népszerű.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*