Csónakorchidea

Az Orchideafélék földünk legnépesebb növénycsaládja. Különböző méretű és életmódú fajaival a föld szinte minden részén találkozhatunk a mérsékelt övtől a trópusokig. A hazánkban is honos, 60 fajt számláló védett orchideák jellemzően talajlakók (terreszterek), a földben ikergumóikkal telelnek át. A trópusokról származó, hazánkban cserepes növényként vagy vágott virágként árusított fajok között szép számban találunk ún. epifita (fákon élő) növényeket is.

LED izzókat ajánlunk orchidea virágoztatáshoz is a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

csónakorchidea

Orchideák botanikája

Ahhoz, hogy megértsük szükségleteiket, érdemes néhány morfológiai (alak-) és élettani tulajdonságokkal is megismerkednünk.


A trópusi orchideák hajtásrendszere alapvetően kétféle csoportra osztható. Az első csoportba tartozó fajok hatásnövekedése, kifejlődése után leáll, a továbbnövekedést a későbbiekben az egyik oldalrügy biztosítja (pl. csónakorchidea). A másik csoport hajtása függőlegesen hő és folyamatosan biztosítja a továbbnövekedést, míg a virágzati szárak a hajtás oldalrügyeiből fejlődnek (pl. pillekosbor)
Cymbidium gyökérzetA gyökérzetük életmódjuktól függően változatosan alakulhat. A talajlakó fajoké vastag, ritkás és törékeny; míg a fán élőké dúsak, vastagok, és szorosan az élőhelyül szolgáló fához tapadnak, végük zöld, jelezve hogy itt is folyik tápanyag-előállítás. Felületüket egy speciális szivacsos réteg fedi, amely elősegíti a tápanyagok és a víz felvételét a környezetéből.
Élőhelyükre jól következtethetünk levelükből is. A párologtatás csökkentése érdekében a magasban élő orchideák levelei merevek, bőrneműek, méretük kicsi, míg a talajon élőké puha és nagy méretű, mivel ott magasabb a páratartalom és több vízhez jutnak a növények.

Cymbidium

Csónakorchideák 

Talán a legnépszerűbb termesztett orchidea, amelyet főkén vágott virágként, ritkábban cserepes növényként forgalmaznak, a csónakorchidea (Cymbidium hibridek).

A legenda szerint a japán császár felesége hosszú idő óta meddőséggel küzdött. Egy napon a kertész néhány szál Cymbidium ensifoliumot tett a vázába, amely a császári pár hálószobájában állt. A császárné megcsodálta e szép növényt és mélyen beszippantotta finom illatát. Ettől a meddősége megszűnt, és 13 egészséges gyermeknek adott életet az évek során.

A Cymbidium nemzetség fajai Délkelet-Ázsia hegyeiben 500-1500 méter magasságban élnek. Életmódjuk átmenetet képez a talajlakó és a fán élő orchideák között ún. félepifita növények. Levelei keskenyek, akár 3 méter hosszúak is lehetnek, hajtásuk növekedése kifejlődése után leáll. A virágzati száron fejlődő virágok száma elérheti a 20-at is. A cserepes növényként forgalmazott csónakorchideák rendszerint a leírtál kisebbek, cserébe a hőmérséklettel és egyéb tartási viszonyokkal szemben ellenállóbbak.

Kifejezetten fényigényes növények, de az erős napsütést nem viselik el. A bőséges virágtömeg kifejlesztéséhez megfelelő mennyiségű tápanyagot igényelnek. A tápanyag-összetétel a növekedési időszakban inkább nitrogéntúlsúlyos legyen (általános tápoldatok, N:P:K = 2:1:1), a virágzás kezdetétől pedig inkább káliumban és foszforban bővelkedjen (virágzásindító, virágoztató tápoldatok, N:P:K = 1:2:2), az oldat töménysége 1 ezrelék körüli legyen.

Cymbidium

A virágzás indításához cserepes fajták esetében a növényeket szeptember elejétől 3-5 hétre hűvös környezetbe kell helyeznünk. Ebben az időszakban a hőmérséklet nem emelkedhet tartósan 16 Celsius fok fölé. Ilyenkor érdemes a növényeket a szabadba helyezni és a nappali hőmérsékletet párásítással, árnyékolással csökkenteni. Mivel a csónakorchideák a -1-2 fokos fagyot is elviselik, még a hűvösebb estéken sem érdemes bevinnünk a növényeket a szobába. Szeptember végétől, a virágzási idő kezdetétől leginkább télikertben tudjuk biztosítani az optimális viszonyokat a virágzáshoz. Itt lehetőség szerint tartsuk a hőmérsékletet 16-18 Celsius fok között, rendszeresen párásítsunk és biztosítsuk a jó fényviszonyokat.

Érdekességek

A Cymbidium hookerianum Butánban, amely 369 orchideafajtával büszkélkedik,  igazi ínyencségnek számít. A kissé kesernyés ízvilágú orchideavirágokat hagyományosan fűszeres curriben párolják, illetve szaftos húsételeket ízesítenek vele. Így készül: A virágszárról leválasztott nyílt vagy bimbós virágokat megmossák és forró vízben puhára párolják. Majd a vizet elöntik, és fűszerezett curry-vel, sajttal megszórják. További öt perc együtt párolás után rizzsel fogyasztják.  Indiában a Cymbidium orchideák főtt, sózott gumóját  fogyasztják.

Cymbidium hookerianum

Cymbidium hookerianum

A Cymbidium aloifolium faj jelentős díszítőértékű fajtáit dísznövényként tartják, de Távol Keleten
a népgyógyászat a teljes növényt. Használták gyulladáscsökkentőként, szemerősítőként, lázcsillapítóként, hámsérülések gyógyítására is. Több kecsegetető eredményről számolnak be kutatók tumorellenes hatását illetően. Ausztrál bennszülöttek a Cymbidium madidum faj magvainak fogyasztották fogamzásgátlóként. A Cymbidium orchideák gumóit háziállatokkal etették a jobb kondíció reményében. (Forrás: Orchids in ethnobotany ISBN: 978-93-5067-867-1)

Ismerkedj meg a veszélyeztetett fajokkal: Veszélyeztetett csónakorchideák

November 9-12 között orchidea kiállításon találkozhatsz üvegházi fajtáikkal a Vajdahunyad várban.

A Magyar Orchidea Társaság november 9. és 12. között ismét megrendezi nagy sikerű őszi Orchidea és Bromélia Kiállítását a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A négynapos kiállítás során a több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a Cymbidium nemzetséggel ismerkedhetnek meg közelebbről is a látogatók. Bemutatják távoli leszármazottait, a színes, nagyvirágú Cynbidium hibrideket, valamint sok – már lakásban is tartható és virágoztatható – kis termetű, csüngő virágzatú új nemesítéseket is. 

Nyerj játszva páros belépőt nyerhetsz az orchidea kiállításra!

8 páros belépőt sorsolunk ki azok között, akik az alábbi linkre kattintva részt vesznek kérdezz-felelek nyereményjátékunkon:

Először oszd meg az Orchidea rajongóknak szóló posztot: https://www.facebook.com/pg/kertlap/

Majd kattints a játékra:

https://goo.gl/Tjph1X

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*