Az ananászra hajaz az üstökös liliom, ugye?

Bár az üstökös liliom kinézetében az ananászra hajaz, nem áll vele rokonságba. A jácintfélék családjába tartozó üstökös liliomok nyáron virágzó, egzotikus, könnyen tartható hagymás növények. Ismerd meg őket!

Eucomis zambesiaca

Eucomis zambesiaca, Garuso hegy, közép-Mozambik. Fotó:Ton Rulkens, commons.wikimedia.org This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

A jácintfélék (Hyacinthaceae) családjába tartozó üstökös liliomok Dél-Afrika nyitott, sziklás társulásaiban élnek. A magyar üstökös liliom illetve tudományos nevén Eucomis (jelentése gyönyörű haj) nemzetség görög eredetű tudományos elnevezés arra utal, hogy a fajtától függően a 20-70 cm magas virágszáron, a virágzat tetején, az ananászéhoz hasonló evélüstök fejlődik, ezek a fellevelek a fajtától függően zöldek, néha színesek. Tőlevél rózsát alkotó, lándzsás levelei zöldek vagy fajtától függően burgundi vörösek, a virágok fehérek, rózsaszínek vagy ibolyakékek. Késő nyáron virágszárat nevel, amelyen füzérben álló virágzat fejlődik. A virágok alulról fölfelé nyílnak. Egy virágzat élettartama 2-3 hét. Ősszel a növény visszahúzódik, lombja nem telel át.

Érdekességként megemlítjük, hogy őshazájában az Eucomis nemzetség mind a 10 tagja (hagymája) gyógynövény. Légzőszervi, húgyúti és vesebetegségek, reuma gyógyítására használja a népgyógyászat. Gyulladáscsökkentő hatásán túl gombaölő hatása miatt potenciális gyengéd növényvédő szer az ökológiai gazdálkodásban. (Forrás: DOI: 10.1016/j.jep.2013.11.002, PubMed) Több faj szerepel a vörös listán.

Eucomis bicolor

Az Eucomis bicolor fajt John Gilbert Baker 1878-ban írta le. A leggyakrabban termesztet faj, amely trópusi hangulatot kölcsönöz a mérséklet éghajlati övezetben található kerteknek. Fotó: T.Voekler, commons.wikimedia.org , This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Napra, nagy melegben félárnyékba, jó vízgazdálkodású talajba való. Ha teleltetni akarod, a hagymákat elvirágzás után fel kell szedni, kivéve, ha védett helyet tudsz biztosítani számára. A kint hagyott hagymákat nem árt lombbal takarni. Ha a hagymáit felszednéd, elvirágzás után vágd vissza a virágszárat, ami egyébként a kint hagyott növényeknek sem árt, és várd meg, amíg a levelek lassan elszáradnak. Tárold a földtől megtisztított hagymákat száraz, meleg helyen. Ha cserepes növényként neveled, hagy a hagymákat a cserépben, a cserepeket vidd száraz, meleg helyre. Az öntözést hanyagold. Kora tavasszal, a fagyok elmúltával a kert legmelegebb, napos helyére ültesd. Másik lehetőség, hogy a hagymákat bent megindítod a kiültetés ideje előtt egy hónappal. Fiókhagymák leválasztásával és magvetéssel  is szaporítható. Ha magról vetve 4-5 év múlva virágzik! .Akkor lesz a legszebb, ha egy csoportba 3-4 nagy hagymát ültetsz. 12″-os cserépbe három hagyma ajánlott.

A növekedési időszakban, egészen a virágzás végéig tartsd a talaját nedvesen. Meghálálja, ha két-három hetente tápoldatot kap. Ajánljuk figyelmedbe a kertlap kertészeti Webáruházban is kapható Zöldpajzs® komplex lombtrágyát, amelyet kerti és szobanövényeidre egyaránt használhatsz.

Remekül mutat sétautat szegélyezve. Jól kombinálható az alábbi növényekkel: Coreopsis, sedum, Begonia, Calla, Bergenia. Származási helyére utalva ajánljuk öntözött sziklakertekbe is. Ahogy a hagymák ültetésénél említettük, szépen díszlik csoportosan cserépbe, konténerbe ültetve.

Eucomis vandermerwei

Eucomis vandermerwei

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*