A tuják télen is szomjasak

A tuják télen is szomjasak, itatni és a fagyoktól is védeni kell őket, de nem mindegy, hogy hogyan! A tuják téli gondozásáról itt olvashatsz:

Segítség, hullik és barnul a tujám levele!

Napos, szélvédett helyre ültetett tujáknál is előfordul, hogy hullik a levelük. Ne hidd, hogy amiért örökzöldnek hívják, nem is hullajtja a levelét! Az örökzöld nem örökéletűt jelent. A leveleknek meg van a maguk genetikailag meghatározott élettartama, erre még rájátszanak a környezeti tényezők, betegségek, kártevők károsítása.

Megjegyzendő, hogy a nyugalmi időszakban, a tuján élő fenyő takácsatka, boróka pajzstetű ellen javasoljuk a rézzel történő lemosó permetezést. Ajánljuk az Organit Réz lombtrágya készítményt. Beszerezhető a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

Ha a kártevőktől és betegségektől eltekintünk,  „normális” körülmények között is cserélődnek a levelek. Ahol pedig árnyékot kapnak, gyakran a sűrű növény önmagát is árnyékolja, ott a levélhullás fokozottabb. Ezért is fordulhat elő, hogy az ágak közé kukkantva felcsupaszodott részeket találsz.  A legtöbb pikkelylevelű örökzöld levele télire vizet veszít, és ez barnulással jár. Enyhe tél után, amikor megindul a nedvkeringés, a tuja újult erővel hajtani kezd, miközben régi lombjától gyorsan megszabadul.

Cikk ajánlat: Ha megcsúnyulnak télen az örökzöldek

tuja száradása

Tuják öntözése

Bár a tujának sok kártevője van, a vízzel és tápanyaggal jól ellátott tuja elegendő gyantát termel ahhoz, hogy belefulladjon a károsítók nagy része. Ha nem tudod a tujád folyamatosan öntözni, mondj le róla, mert a tuja vízigényes, és igaz ez a megeredés időszakára éppúgy, mint a nyári és a téli időszakra. Hiszen az örökzöldek télen is fotoszintetizálnak, élnek, ami víz nélkül nem megy. Nyáron a reggeli órákban, a legforróbb időszakokban párásító öntözéssel kell öntözni őket.

Télen a fő problémát az okozza, hogy a tuja számára a megfagyott víz nem érhető el, gyökere nem tudja felvenni. Száraz nyár és ősz után, az eső elől amúgy is a lombok takarásában lévő talaj kevés vizet tartalmaz a tő körül. Amikor beköszönt a fagy, végképp lecsökken a talajból felvehető víz mennyisége, ez a növény száradásához, és lombhulláshoz vezet.  A vízvesztést tovább fokozhatja a szél, ami vízpótlás nélkül további levélszáradáshoz és levélvesztéshez vezet. Ennek oka, hogy a gázcserenyílások a szél páracsökkentő hatása miatt kinyílnak, fokozódik a növényből a vízpárolgás, ez tovább növeli a vízszükségletet. A fagyok beállta előtt ajánlott egy kiadós, áztató öntözés! A téli, fagymentes napokon szintén öntözni kell, lehetőleg a déli órákban, így az esti fagyok beálltáig időt hagysz a növényeknek a vízfelvételre.

Cikk ajánlat: Kiszárad a tujám! Mit tegyek?

Platycladus orientalis Balaton

Fotó: Németh Imre

Fajtaválasztás

Mielőtt tujatelepítésre adnád a fejed, zárójelben megjegyezzük, hogy jelenleg a boróka tarka-díszbogár olyan inváziójával állunk szemben, hogy kétszer is meggondolandó a tujatelepítés. Ha mégis ragaszkodsz a tujához, megfelelő, lehetőleg hazai termesztésű, magyar keleti tuja fajtákat válassz! Amennyiben külföldi fajtát választasz, ajánljuk a kétszer, háromszor faiskolázott csemeték kiválasztását, ami azt jelenti, hogy kétszer, háromszor már a faiskolában teleltették, ami a külföldi fajtának is előnyére válik, erősebb, edzettebb, dúsabb gyökerű lesz. Az iskolázás azt jelenti, hogy télen, nyugalmi állapotában a növényt kiássák a földből, gyökereiket megkurtítják. Ha ez nincs feltüntetve a növényen, 2x vagy 3x jelzéssel, akkor érdeklődj utána. Bár az iskolázott növény drágább, megéri az árát! Érdeklődj a fajta eredetet iránt, ha faiskolában továbbnevelt külföldi fajtát ajánlanak, akkor nagyobb az esélye arra, hogy a magyar viszonyokat eltűrje, azonban, ha azt a választ kapod, hogy épp most érkezett az áru egyenesen, mondjuk, Olaszországból, akkor bármilyen jól hangzik is ez egy cipővásárlás esetében, itt más a helyzet. Nehogy megvedd!

Thuja occidentalis 'North Pole'

Thuja occidentalis ‘North Pole’ oszlopos tuja, fagytűrő, téli barnulásnak ellenáll. Fotó: provenwinners.com

Tujacsemeték, dézsás tuják téli védelme

Fontos a megfelelő helyválasztás. Ne ültess fagyzugos helyre, fehér kerítés elé, takard a frissen ültetett növények déli és nyugati oldalát kettős rétegű rachel-hálóval. A árnyékoló háló a szél párolgásfokozó hatását is mérsékli.

A csemeték különösen nagy odafigyelést igényelnek télen. Ha a talaj a fagyok beálltakor vízzel átitatott, a talaj átfagyása kisebb mértékű lesz, és a növények képesek lesznek a víz felvételére. A fagyok ellen  a tövek takarásával is védekezhetsz. Takarhatsz lombbal, fakéreggel, szalmával.

A csemeték mellett nagy odafigyelést kívánnak a dézsában élő tuják. Ugyanis a dézsa talaja gyorsan átfagyhat. Ez ellen úgy védekezhetsz, hogy télen fagymentes helyen tárolod őket, vagy az edényeket besüllyeszted a talajba. Ha egyikre sincs módod, akkor tekerd be az edényeket jutaszövettel, légpárnás fóliával. Az öntözésről se feledkezz meg!

Bio növénytápok

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*