A Szicíliában mannát nyújtó kőrisfa nem különbözik a mienktől

Tavasszal, nyár elején sárga virágbugái között feltűnően zümmögnek a rovarok. Ősszel jellegzetes terméseivel, ragyogó lombszínével tűnik fel. Ez a virágos kőris, amely nem mellesleg 2018-ban elnyerte az év fája címet.

virágos kőrisSziklás talajon letörpült virágos kőris

A Szicíliában mannát nyújtó kőrisfa nem különbözik a mienktől – írja a Varga Ágoston a Vasárnapi Ujság 1858. júniusi számában. És valóban, elterjedésének Magyarország az északi határa. A virágos kőris (Fraxinus ornus) Délnyugat-Ázsiából, Közép- és Dél-Európól (kelet-mediterrán) származik. Hellászban Poszeidón fája volt, szellemei a kőrisnimfák. Nálunk hívják mannakőrisnek is, majd később kitérünk rá, hogy miért.

Sok alfaját és változatát írták le. Nálunk Erősen felmelegedő meszes alapkőzetű hegyoldalaink száraz, napsütötte, déli lejtőinek karsztbokorerdeiben, molyhos-, a kocsánytalan- és a csertölgyesekben, bokorerdőkben találkozhatunk vele.

virágos kőris virágzata

Törzse igen hamar elágazik. Fiatalon gyors, majd lassú növekedésű, viszonylag rövid életű fa. Sziklás talajon letörpül, gyakran 6 méter, de optimális helyen akár 20 méteresre nőhet.  Kérge sima, szürke színű, laza koronája terebélyes, gömbölyded. Jellegzetes, páratlanul szárnyalt, ép szélű levelei 5-9 levélkéből állnak. Illatos virágai lombfakadás után, tavasz végén – nyár elején nyílnak. Ilyenkor a 10-15 cm-es bugákban álló, krémfehér virágokban óriási zümmögés kíséretében nektárt lakmároznak a beporzást végző rovarok. Virágpora allergiás tüneteket okozhat! Szeptemberben terem. Éretten világosbarna lependéktermései 4 cm hosszúak.

virágos kőris lependék termése

A virágos kőris kertészeti alkalmazása

Igénytelen. A dolomitos, illetve mészköves területeket, a jól levegőzött talajt kedveli. Jól tűri a szárazságot, a szennyezett városi levegőt. Szárazság- és várostűrése miatt díszfaként is ültetik. igénytelensége mellett illatos virágai és őszi lombszíneződése miatt kedvelik. Fiatalon árnyéktűrő, később fényigényes. Tápanyagigénye közepes. Fagytűrő. Gyakori kártevője a virágzatot károsító kőris-gubacsatka, mely a virágzatban szabálytalan, rücskös, 1-1,5 cm átmérőjű barna gubacsokat okoz. Újabban terjedő kártevői a Művészméhek (Megachile lagopoda), amelyek másodpercek alatt a szabályos darabokat kanyarítanak ki a növényekből, egyebek mellett a virágos kőrisből is. Európában már több helyen tarok egy másik ellensége, az Ázsiából származó smaragd kőris kéregrontó bogár, ennek gazdanövényei a kőrisfajok.

gömbkőris

Sorfának ültetett gömbkőris. Fotó: sikloskert.blogspot.hu

Miért hívják a virágos kőrist mannakőrisnek?

Azért nevezik mannakőrisnek is, mert felsebzett kérgéből édes lé csepeg, amiből főként a mediterrán térségben édességet, mannát készítettek, és gyógyászati célokra is hasznosították. Naponta ismételt kereszthasítással érhető el a szándékos megcsapolás. A manna íze a mannit cukoralkoholnak köszönhető. A manna a mediterrán országok kedvelt csemegéje. Dél-Olaszországban, Szicíliában régebben ültetvényeken csapolták a fákat. Szicíliában (Castelbuono, Pollina) manapság is termesztik. A „manna cannolo” a legjobb minőségű manna, amely nem érintkezik a fa törzsével, és úgy néz ki, mint egy cseppkő (sztalagtit). Leszedés után 24-36 órát árnyékban, majd egy hétig napon szárítják. Miután édes ízét a mannitolnak köszönheti, cukorbetegek is fogyaszthatják. A mannát köhögés ellen és enyhe, mellékhatás nélküli hashajtóként is használják.

manna

A kőrisfák levelének vizes kivonatát belsőleg reuma és vesepanaszok esetén, enyhe vizelethajtóként, valamint izzasztóként és enyhe hashajtóként alkalmazták. Sőt! kőrösfa gallyakat és leveleket a teheneknek gyűjtöttek télire takarmánynak. – Áll a Folyvást tartó mezei és kerti Kalendáriomban. (Werfer Károly, Kassa 1832).

 

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*